Hormonspiral – så funkar det

Hormonspiral – så funkar det

Vad man väljer för preventivmedel är väldigt individuellt, och den enes erfarenhet kan ofta vara helt olik någon annans.

Konsultera noggrant med din barnmorska om vilka alternativ som kan passa dig bäst, och tänk på att ha tålamod då det kan ta några månader innan kroppen vänjer sig med det nya preventivmedlet.

Hormonspiral – så funkar det

Spiralen gör så att slemmet som finns i livmoderhalsen blir segare och tjockare, vilket då stoppar spermierna från att komma in i livmodern. Livmoderslemhinnan tunnas också ut, så att ett ägg inte har möjlighet att fästa sig. Hormonspiralen förhindrar också spermiernas rörlighet i livmodern, vilket förhindrar en graviditet.

Hormonspiralen sätts in av en gynekolog eller barnmorska, och byts ut vart 3:e eller vart 5:e år, beroende på vilken sort du har. Varje individs kropp reagerar olika på hormonspiralen. Vissa får mindre mens, medan vissa får helt utebliven mens. Hormonspiralen ger kroppen en jämn och låg dos av hormoner. Den har hög pålitlighet när det kommer till att skydda mot oönskad graviditet, då den finns i kroppen hela tiden och du inte riskerar att glömma ta ditt preventivmedel.

Läs om våra medlemmars erfarenheter av hormonspiral här!