Annons:
Hur gör ni vid VAB?

Hur gör ni vid VAB?

Det här med VAB är en fråga som inte kan diskuteras för många gånger. När man avstår från att arbeta med syftet att vara hemma och ta hand om sitt sjuka barn, så har man rätt att ta ut så kallad tillfällig föräldrapenning. Men för många familjer kan tyvärr det här med VAB bli en het diskussion som inte alltför sällan leder till tjafs och tråkiga bråk. För även om dagen egentligen ska vara till för att ta hand om det käraste man har, är det lätt hänt att det dåliga samvetet över att missa sitt jobb ännu en gång tränger sig på.

Att känna stress över att inte kunna vara på flera ställen samtidigt och speciellt när det gäller barn parallellt med jobb är något som blir mer och mer påtagligt. Dessutom kan det i många familjer vara svårt att bestämma vem som ska vara hemma. Ska man vabba varannan gång? Ska den som tjänar mest få gå och jobba? Ska den som har minst viktiga saker på jobbet att göra den dagen få vara hemma? Enligt Försäkringskassan kan föräldrarna gemensamt få ersättning för VAB max 120 dagar per barn. Det kan låta mycket, men tyvärr är den summan inte helt ovanlig för vissa. Och att samtidigt ha ett jobb där man ska prestera, och kanske även kunna utvecklas inom, kan vara väldigt tufft när man har barn och speciellt barn på förskola som oftare drabbas av sjukdomar.

Man får inte glömma att VAB inte går att förutspå och för att försöka minska på pressen och stressen kan man helt enkelt försöka tänka att det BLIR bättre. I vissa perioder blir barnen sjukare än andra, och de flesta arbetsgivare är mer förstående än man kanske själv får för sig när man än en gång sitter där och ska skriva eller ringa och säga att man inte kommer för att ens barn har fått feber. Och kom ihåg – när barnen fyllt 12 får man inte längre vabba, så glöm inte att ta tillvara på den tid ni får med barnen. Är de inte så sjuka att de behöver vara sängliggande kan man utnyttja dagen till att ta det lugnt framför en rolig film, bygga med lego eller göra något roligt pyssel!

Allt kanske vore så mycket enklare om den tillfälliga föräldrapenningen baserades på ett medelvärde av båda föräldrarnas inkomst, och inte på den vabbande enskilda förälderns? Eller finns det kanske någon annan lösning som kan minska VAB-diskussionerna hemma?

Annons