Hur mycket ger ni i vecko/månadspeng till barnen?

Hur mycket ger ni i vecko/månadspeng till barnen?

Det ville vi ta reda på med hjälp av våra följare på vår Facebook-sida. Cirka 25% fler svarade ”nej” än "ja" på frågan: ”Får ditt barn vecko/månadspeng?”.

Kommentarerna var blandade, och även summorna och de barnen behöver göra för att ”förtjäna” pengarna varierade.

Enligt vad konsumentverket rekommenderar är det upp till varje familjs ekonomiska situation som avgör hur hög barnets vecko- eller månadspeng ska vara. Två andra faktorer som spelar in är hushållets ekonomi och vad barnets pengar ska räcka till, menar de.

 

Hos Länsförsäkringar kan man läsa om 5 bra tips när det kommer till barns pengar och ekonomi:

  • Börja ge en liten slant i veckopeng när barnet är runt 5-6 år.
  • Var beredd på att det kan bli fel inköp ibland. Låt det bli en lärdom.
  • Kom överens med barnen om vilka inköp som ska ingå.
  • Ge inte extrapengar lättvindigt. Koppla istället pengen till en motprestation.
  • Det är nyttigt att spara och längta – berätta om fördelen med att spara först och handla sen.

– Jag tycker man ska involvera barnen tidigt i ekonomi och ge dem egna pengar att ansvara för. Det är också ett bra sätt att förbereda för den dag då barnet måste ta hela ansvaret för hushållsekonomin, säger Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar. 

 

Såhär skrev några av våra följare:

"Vår son är 4,5 år och får ingen veckopeng, men sparande på konto varje månad. Kommer införa veckopeng den dagen han får höra att kompisar får veckopeng eller själv är intresserad."

"Min 13 åring får 1000 kr i månaden. 500 kr till sånt hon själv önskar och 500 kr som jag är med och bestämmer över. Hon har eget konto och planerar klädinköp och liknande själv med lite hjälp. 100 kr av detta går direkt in på sparande. 50 kr från vardera 500 lapp."

"Sonen är 5 1/2 år gammal. 20kr som han får välja att antingen spara i spargrisen eller i sin plånbok. Det som finns i plånboken får man använda till vad man vill. Än så länge ligger allt i plånboken. Vi köper allt till honom annars men tanken med att börja med detta är att han ska få lite hum om pengar även fast han är lite liten."

"Hela barnbidraget direkt in på sparkonto, varje månad!"

"Följer rekommendationerna som finns så vår 7åring får 20kr/v."

"Min dotter på 12 år får ca 50kr i veckan om hon gör sina sysslor. Dessa innebär disk 3 dagar och städa sitt rum en gång." 

 

Att tidigt lära barnen värdet av pengar är något de bara har vinning av i framtiden. Det betyder för den skull inte att man som förälder ska ge dem massa pengar att ansvara för, men att de förstår vad pengar används till och vad man kan köpa för dem, är viktigt. 

 

LÄS ÄVEN: Inskolning vid ett års ålder - för tidigt?