Familj

Hyra hus på semestern – tänk på det här

Det är hög tid att börja planera sommarens semester! Det kan både bli billigare och en mer genuin upplevelse att hyra ett hus eller lägenhet på resmålet. Läs mer om vad du ska tänka på här!

Om det så är utomlandsresa eller skärgårdsvistelse som står på schemat, är det inte hotell som idag behöver vara självklara valet när det kommer till semesterboendet. Hyra hus blir allt mer populärt. Det första du ska ha i åtanke när du börjar kika på olika uthyrningssajter eller tjänster, är om du vill hyra via en förmedling eller en privatperson.

Hyra hus via förmedling

Det kan generellt sett vara lite dyrare att gå via en förmedling då de tar en viss procent av totalsumman, men å andra sidan lämnar det även utrymme för en annan typ av garanti än om du går via en privatperson. Det kan till exempel kännas tryggt att veta att ni kan ringa eller felanmäla om något skulle kännas dåligt. Var dock fortfarande noga med att läsa det finstilta i avtalet, så att inga oväntade överraskningar dyker upp. Kika även efter kvalitetsstämplar, branschorganisationer och samarbeten med andra turistorganisationer för att försäkra er om att förmedlingen är pålitlig.

Läs mer: 7 roliga aktiviteter att göra med barnen i sommar

Hyra hus av privatperson

Hyr du via en privatperson och genom en annons, kan du inte reklamera något med stöd från konsumentverket. Du är nämligen inte skyddad av konsumentlagstiftningen när du ingår ett avtal med en privatperson. Därför bör du vara extra noga med att reda ut vad som gäller för exempelvis betalning och städning, redan innan du skriver på ett hyresavtal eller betalar en handpenning.

Om du är missnöjd med huset dy hyrt

När det kommer till reklamering är det också viktigt att det görs direkt – fota det du är missnöjd så du har bevis, hör av dig till hyresvärden eller förmedlingsfirman.

Kolla även upp referenser innan du gör en bindande bokning av boendet, oavsett om det är privat eller via en förmedling. Bilder kan tyvärr ge en förvrängd uppfattning om hur det egentligen ser ut. Använd även gärna karttjänster som exempelvis Google Maps för att få en uppfattning om hur området ser ut i realtid.

Tills sist, innan du skriver på ett avtal – bocka av dessa frågeställningar:

  • Exakt vad ingår i avtalet? Behöver ni ta med handdukar, lakan och liknande är det viktigt att veta det.
  • När ska ev deposition betalas?
  • Om skador på egendomen skulle uppstå, vem tar ansvar?
  • Vem är kontaktperson och hur kan hen nås vid behov?

Läs mer: Bilresa för vs efter barn - 8 STORA skillnader

Powered by Labrador CMS