Annons:
Inskolning vid ett års ålder – för tidigt?

Inskolning vid ett års ålder – för tidigt?

Vi ställde frågan ”Tycker ni att det är för tidigt att börja inskolningen vid ett års ålder?” under "Veckans fundering" på vår Facebook-sida och fick över 1000 reaktioner. Drygt 30% svarade ”nej”, och nästan 70% svarade ”ja”.

Många av de kommentarer vi mottog från följare menade att de tycker att det egentligen är för tidigt att börja vid ett år, men att de inte hade eller har ekonomin att vara hemma längre, eller kanske inte hade något val då de är ensamstående. Fler skrev även att det hade gått jättebra för deras barn att börja runt ett års ålder. En annan vanlig kommentar var att alla barn är individuella, och att det inte går att svara ”ja” eller ”nej” bara sådär. Här är några av de svar som kom in:

Med ekonomin jag hade då och alla andra omständigheter så hade jag ingen möjlighet att stanna hemma... min mor och far var "dagis" från de min flicka var ca 9 månader tills de hon börja dagis Vid 14 månader! Min dotter har dock klarat sig hur bra som helst! Och håller med dom andra som skriver att såna här frågor bidrar till att skuldbelägga föräldrar, dom flesta (vill säga alla) föräldrar gör det bästa dom kan ut med sina förutsättningar!

För tidigt för vissa, går antagligen utmärkt för andra. Alla barn, föräldrar o förskolor är olika.

Individuellt! Tycker vi har ett fantastiskt system i Sverige som tillåter oss att vara hemma så länge som ett år och ännu mer. Tacksam för det! Vår tjej började förskola vid 1 år och det var helt perfekt, både jag och hon klättrade på väggarna hemma och hon stormtrivs i förskolan.” 

Mina tre barn har börjat när dom varit ett, och det har gått hur bra som helst. Jag ville inte vara hemma längre, höll på att krypa på väggarna efter ett halvår och på grund av ekonomiska skäl kunde inte pappan vara hemma. Tycker det var en konstig fråga då det är lätt att pekpinnarna åker fram. Låt alla föräldrar få sköta sitt, man känner sitt eget barn bäst.

Min son skolade jag in när han var 1 år och 1 månad. Dottern ska skolas in imorgon, hon är 1 år och snart 3 veckor. Jag själv tycker det är tidigt och det känns jättejobbigt! Men jag har inga föräldradagar kvar och måste jobba. Det har dock gått jättebra för sonen (snart 5 år) med allt, mest orolig för dottern som är så mammig!

Rätt eller fel? Ja, är det verkligen en så svart-vit fråga? Vissa vill jobba, vissa vill vara hemma med barnen, vissa kan inte vara hemma och vissa kan det. Jag har inte hört talas om att det skulle vara farligt för barnen iaf. Föräldrarna gör det som passar deras familjesituation bäst! Sen är barn olika men man söker oftast plats ett halvår innan förskolestart och ett halvår är ganska lång tid i så ung ålder så svårt innan att veta om hur väl barnet är lämpat för det...?!

När vi ställer våra ”funderings-frågor” lägger vi aldrig in nån värdering i vår fråga eller påstående, utan är intresserade av att belysa ämnen som rör föräldraskap, barn och graviditet, ur olika perspektiv och gärna så realistiskt som möjligt – det är därför vi ber om Er åsikt! 

LÄS ÄVEN: Skolavslutning i kyrkan - ja eller nej?

Annons