Jobbar du i butik? Då är risken stor att du blir fattigpensionär visar studie

Jobbar du i butik? Då är risken stor att du blir fattigpensionär visar studie

Folk som arbetar i butik löper stor risk att bli fattigpensionärer. Det framgår av fackforbundet Handels rapport som de presenterar idag.

"Rapporten visar att det är fullt möjligt att jobba ett helt yrkesliv inom handeln, med otrygga anställningar och ofrivilliga deltider, och ändå inte få ihop pension som går att leva på. Det är som vanligt kvinnorna som möter de värsta konsekvenserna av otryggheten. Den orättvisan slutar inte i arbetslivet utan fortsätter in i pensionen", säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Avsevärt lägre än genomsnittet

Rapporten bygger på analys av specialbeställd statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, om Handels medlemmars faktiska pensioner år 2020. Den visar att kvinnliga pensionärer får en total pension efter skatt som är avsevärt lägre än genomsnittet för befolkningen. Gränsen för relativ fattigdom är 13.300 kronor i månaden, men en kvinnlig pensionärsmedlem får i genomsnitt 12.659 kronor i månaden i pension.

Genomsnittet för hela befolkningen är 16.119 kronor i månaden, något lägre än vad Handels manliga pensionärsmedlemmar får ut.

Garantipensionen är pensionssystemet grundskydd för den som haft låg eller ingen inkomst i under arbetslivet. Men mer än hälften av Handels kvinnliga pensionärsmedlemmar är beroende av garantipensionen, trots att de kan ha haft ett långt yrkesliv bakom sig.

"Det är helt orimligt att det ser ut så här. Ett långt yrkesliv ska resultera i att var och en som har arbetat ska ha en pension som går att leva på", konstaterar Linda Palmetzhofer.

Läs också: Medellönen i Sverige: Så mycket tjänar genomsnittet

Läs också: Lämna inte över din jobbdator innan du raderat de här 5 sakerna