Familj

Bris familj utsatt barn

Julen är barnens högtid, eller?

Man brukar säga att julen är barnens högtid men för många barn stämmer inte det.

Bris, Barnens rätt i samhället, är en ideell medlemsorganisation som hjälper utsatta barn och ungdomar i Sverige. De ger även dessa unga en möjlighet att föra en dialog med vuxna. Grunden för Bris arbete är FNs konvention om Barnets rättigheter.

Under jullovet ökade antalet barn och ungdomar som sökte sig till Bris med 40 % om man jämför med samma period året innan. Totalt var det 1300 som uppsökte Bris under jullovet. De flesta som kontaktade Bris ville tala om psykisk ohälsa, dåligt mående, vänner och familjekonflikter. Om det ökade antalet kontakter beror på att fler unga mådde dåligt under detta jullovet än under det förra kan Bris dock inte svara på. Däremot har de synts mer i olika kampanjer och i traditionella medier men kanske framför allt i sociala medier där många unga spenderar mycket av sin tid vilket kan vara en anledning till att dessa unga fått upp ögonen för Bris.

– För många barn innebär julledigheten en extra utsatt tid och många har det svårt när skolorna stänger. Vännerna reser bort, rutiner bryts och förväntningarna är skyhöga, och då kan man behöva någon att prata med. Det är viktigt för vår verksamhet att vi syns på de plattformar som barnen befinner sig på och det har vi lyckats med i år, säger Nina Lindström, som är kurator på Bris.

Man kan kontakta Bris på flera olika sätt som exempelvis via telefon, på chatten eller via mail. De allra flesta barn och unga kontaktar Bris genom chatten, även om det under jullovet var vanligast att skicka mail. Under jul- och nyårsafton hade Bris öppet för de barn och unga som ville kontakta dem då. De fick flera kontakter och de flesta handlade om familjen, familjekonflikter och en oro över de vuxnas drickande.

Bris verksamhet har funnits sedan 1971 och det är en otroligt viktig verksamhet som gör mycket för våra barn och unga, men samtidigt är det synd att behovet av den finns.

Powered by Labrador CMS