Barn

Barnkalas

Kalas för olika åldrar

När lilla Linda fyller tre så kan man bjuda barn och föräldrar på ett gottigt kaffebord. Chansen att de små barnen vill sitta och fika nån längre stund är ganska liten men för oss stora är det ju trevligt att sitta och prata och mumsa tårta. De yra prinsessorna brukar få fullt upp ändå där de kryper under sängen i vita volangklänningen, och går igenom lägenhetens dinoasuriebestånd, saliga med klubbor i håret och koncentrerad blick.

Förutom fri lek är fiskdamm en given succé. Sätt upp ett lakan i en dörröppning (tryck ner det ovanpå ett gångjärn och knappnåla diskret fast det i kanten intill listen på andra sidan). Någon får assistera de små gästerna vid fiskande och köbildning på andra sidan. En blompinne, en golfklubba, träsked, kan vara fiskespö och en fastknuten klädnypa krok.

Några chokladbitar, gelehallon, ett äpple eller vad du tycker passar, kan rullas in i snygga strutar av folie eller presentpapper. Det är aldrig fel att ha exakt samma sak i alla strutar och hellre litet och billigt så det räcker till storasyskon också.

Någon gäst kanske är allergisk? Strunta i nötter och jordnötter för det är det så många som inte tål, litet frukt och glass har man kanske hemma om nån inte pallar tårtan. Och förvånansvärt många barn avskyr bubblig läsk, deras föräldrar har inte härdat dom med tillräckligt många McDonaldsbesök kanske. Saft är ett säkrare kort.

En blivande femåring kanske vill ha ett tema-kalas?

Skrääääck kanske.

Skriv på inbjudningskorten att det är utklädningskalas och skräcktema. Låt födelsedagsbarnet bloda ner korten litet med röd vattenfärg eller rita spöken på alla inbjudningskort. Köpta inbjudningskort är bara dyra.

Svart tyg som duk, läskiga gamla rea-fyndade halloween-saker och otäcka leksaker som bordsdekoration. Dricka i hemsk färg (karamellfärg) och bajspudding (Ekströms).

En döskalleformad glasstårta och paprikor skurna till grinande halloweenpumpor.

Två timmar kan vara lagom långt om föräldrarna inte ska vara med. Förbered gärna nöd-lekar eller andra påhitt att ta till om gästerna behöver roas. Om vädret tillåter kan de små spökena få ge sig ut på mördarjakt. Dom ska hitta en skurk (en oerhört tålig farbror till exempel) och en hink vattenballonger att attackera honom med! Förslagsvis guidar du dom runt litet i environgerna medan medhjälparen gör sig i ordning att bli funnen bakom en knut.

Fiskdamm blir man aldrig för stor för, och nu är man så stor att man kan kikna av skratt om alla fiskare först får fel sak! Tillexempel en strumpa, ett bananskal eller en tandborste. Den får man kasta tillbaka och försöka igen. Nu är det ännu viktigare med exakt samma innehåll i alla påsar och att alla måste utsättas för felfiskning, inte bara någon stackare…

Lågstadiebarnet som fyller år har antagligen väldigt bestämda åsikter om hur kalaset ska vara (som Eriks) och härmed är det bestämt!

En stilig dukning, kanske på metallfolieduk eller coola sugrör, snittar (mackor skurna i småbitar med tandpetare i) och färgad belysning gör intryck.

Glöm inte att förbereda lekar! Dom kan mycket väl komma till nytta.

Barnen kan leka visk-leken (alla sitter i en ring och en viskar en mening. Nästa viskar samma till nästa som viskar till… Och när meningen kommit runt är det en helt ny!) Tävla i att få pinnen i flaskan (var och en har ett snöre om midjan med en penna fastknuten och ska försöka få ner pennan i en flaska på golvet utan att använda händerna). Knorr på gris (sätta fast tejp-svans på ritad gris med förbundna ögon) och andra klassiker går säkert hem.

Litet fri lek med ett diskorum uppskattas av många. Varm korv brukar vara populärt. Om fiskdamm känns litet barnsligt är det kanske roligare att leta godispåsar i ett rum eller gå på lapp-jakt efter en hink popcorn!

Så har vi mellanstadiebarnet och då ska det naturligtvis inte vara kalas längre. Nä, fest eller kanske en tjejmiddag? Nu har lekarna avancerat till ”Sanning och kånka”, ”Ryska posten” och ”Svarta Madam” (precis som när du var liten! Ingenting har ändrats på den här fronten). Tårtan är fortfarande viktig och dans måste det bli. Föreslå inte fiskdamm! Men ett litet godisregn piggar upp. Låt någon (inte du, du är så pinsam) kliva upp på soffbordet och skrika "godisregn" och kasta ut några nävar sega bilar över dansgolvet.

Oj, tonåringarna fyller också år! Nu planerar man förstås kalaset tillsammans.

En rolig lek som brukar göra alla fnissiga värre, är kroppslappleken.

Föreberedelser: ta ett block och skriv med stora bokstäver t ex ARM på en lapp, FOT på nästa, KNÄ, NÄSA, RYGG, ÖRA, HUVUD etc. Gör en likadan hög till.

När det är dags att leka så ber du om två frivilliga (helst en pojke och en flicka). Två medhjälpare får hand om de blandade lapphögarna. Flickans medhjälpare tar översta lappen ”HUVUD”, pojkens medhjälpare tar sin översta lapp ”KNÄ”. Nu gäller det för paret att hålla fast lapparna mellan hennes huvud och hans knä. Medhjälparna läser och sätter dit lapparna. Inga problem (men det ser ju litet roligt ut).

Nästa lapp ”HAND” och ”RUMPA”. Jodå, det går det också, de lyckas hålla kvar alla lappar. Så kommer ”RYGG” och ”HUVUD”, det ser ut att gå bra men där tappar paret balansen och lapparna med! Som mest höll de fast sex lappar alltså, dags för nästa tävlande par att försöka slå rekordet!

Powered by Labrador CMS