Familj

Martin Cervall att leda barn med dialog och öppenhet bok föräldraskap

Känslor bits inte – våga låta ditt barn känna

När den man älskar allra mest inte är glad, då vill man så gärna göra personen glad igen. ”Men inte ska du vara ledsen över det där. Tänk på att vi ska göra det här sen – det kommer att bli jätteroligt!” eller: ”Inte ska du vara orolig för provet. Det kommer att gå jättebra. Du som är så duktig!”.

Här är tredje delen i artikelserien om föräldraskapet som utgår från Martin Cervalls bok Att leda barn med dialog och öppenhet (Roos & Tegner). Denna artikel handlar om hur viktigt det är att vi lär våra barn att känna igen och hantera sina känslor. Artikeln alternerar mellan ”han” och ”hon” för att inte tynga för mycket med dubbelskrivningar eller neutrala omskrivningar.

För känslor är inte farliga – de bits inte, även om många hanterar dem så.

Det betyder självfallet inte att man ska strunta i sitt barn när han är ledsen. Tvärtom ska man följa sin instinkt att finnas till hands. Men man kan hjälpa sitt barn utan att ”vrida” känslorna rätt. Genom att visa ditt barn att det är ok att ha sådana känslor, visar du honom samtidigt att de känslorna inte är farliga. För känslor är inte farliga – de bits inte, även om många hanterar dem så.

Att förstå och acceptera sina känslor är en viktig del för att förstå och acceptera sig själv. Genom att lära sig känna igen sina känslor får man en rik känslopallet med många nyanser och det lägger grunden för en god förmåga att hantera livets med- och motgångar. Man lär sig att känslor kan vara omskakande, men de förlamar en inte. Man lär sig att man kan hantera dem och gå vidare. Så en av de absolut viktigaste sakerna du kan lära ditt barn är att inte vara rädd för sina känslor, utan istället kunna sätta ord på, acceptera och konstruktivt hantera dessa känslor. Det är ditt jobb som förälder. Ditt jobb är inte att se till att ditt barn aldrig har några jobbiga känslor.

Att få ditt barn att snabbt skratta är inte ett bevis på att du är en bra förälder.

När ditt barn känner sig ledsen, arg eller besviken, möt henne med kärlek, empati och acceptans. Det kan röra sig om alla typer av situationer; barnet har slagit sig, någon har sagt något elakt, hon är upprörd på dig för något du gjort eller ledsen för att du har skällt på henne, hon är rädd för mörkret, hamstern har dött och så vidare. Låt henne vara ledsen så länge det behövs och fokusera inte på att göra henne glad så snabbt som möjligt. Att få ditt barn att snabbt skratta är inte ett bevis på att du är en bra förälder. Ta inte heller över ditt barns negativa känslor, det hjälper inte, men låt dig gärna fyllas av omsorg – för din omsorg behövs. Du kan visa ditt barn att det är okej att ha sina egna känslor, men du behöver inte känna på samma sätt.

Om det först är mycket gråt, behöver du inte säga något, utan låt bara gråten få ta den stund som krävs. När, och om, ditt barn sedan vill prata om situationen, så kan du möta med ett aktivt lyssnande. Visa din öppenhet och närvaro med icke-verbala signaler, samt bekräfta med dina egna ord när du tycker det känns lämpligt för att visa att du hört och förstått. Du kan också behöva hjälpa ditt barn att sätta ord på sina känslor. Detta är en kontinuerlig träning för ditt barn att förstå de egna känslorna. I vissa åldrar är det extra vanligt med många och starka känslor. Då blir det också extra viktigt att barnets känslor möts med acceptans, tålamod och förståelse, snarare än av försök att göra en glad.

Negativa känslor finns och sen försvinner de.

När du lyssnat empatiskt och accepterande, kan du visa ditt barn att vardagen går vidare. Du kan fortsätta med det du höll på med, även om han inte är glad ännu. Kanske bjuder du in honom att delta i matlagningen för att hålla på med något annat en stund; något som ger tid och utrymme för känslorna att tona bort. Negativa känslor finns och sen försvinner de.

Att man låter sitt barn prata av sig och ha sina känslor är naturligtvis inte samma sak som att man ältar sakerna i evighet. På samma sätt som du är öppen för signaler om att ditt barn har känslor som behöver hanteras, så bör du också vara öppen för signaler om att barnet är färdig med situationen. Då får du lita på att det är färdigt. Tänk på att du själv ibland är ledsen eller upprörd, men att känslorna så småningom klingar av.

Så budskapet jag alltid strävar efter att signalera till mina barn är:

Det är ok att ha de känslor du har. De är inte farliga och jag vet att du klarar av att hantera dem.”

Av: Martin Cervall

Vill du ta del av hela boken finns den att köpa på...

... författarens hemsida, 200 kronor HÄR!

... Bokus, 235 kronor HÄR!

LÄS ÄVEN: del 1 ”Ge ditt barn gåvan att vara felfri” i artikelserien

LÄS ÄVEN: del 2 ”Lyssna – om du vill bli lyssnad på” i artikelserien

LÄS ÄVEN: del 4 "Lyssna upp ditt barns självkänsla, istället för att prata upp den" i artikelserien

LÄS ÄVEN: del 5 "Nej, det är inte tanken som räknas" i artikelserien

Powered by Labrador CMS