Annons:
Keratosis pilaris - huskur med kokosnötsolja och äppelcidervinäger

Keratosis pilaris - huskur med kokosnötsolja och äppelcidervinäger

Kommer att skriva en längre artikel om mina försök att få bukt med en hudåkomma som heter Keratosis pilaris med diverse huskurer. Texten här kommer att byggas på likt en blogg, så glöm inte att komma tillbaka för att läsa mer om hur det går. 

Till att börja med så visste jag inte att jag hade Keratosis pilaris. Så långt jag kan minnas, ända sedan jag var liten så har jag haft mer eller mindre röda prickar på huden, först mest i överarmen men sedan även på låren.

Jag fick höra från min mamma att hon också har det och att det mesta går bort när man blir vuxen. Sedan har jag inte funderat så mycket på min hudåkomma då det inte har varit något problem genom åren, det har alltid funnits mer eller mindre röda prickar på huden. På sommaren har det alltid varit mindre synligt p.g.a. solbränna och på vintern har prickarna synts som mest. När jag har svettats efter t.ex. träning så syns prickarna som allra mest, det ser då ut som en rodnad. Hur som helst har jag inte upplevt det som ett problem, inte ens kosmetiskt. 

Nu som vuxen och den sista tiden har jag funderat mycket på vad denna hudåkomma är. Nu när jag har funderat mycket så har jag börjat se hudåkomman som kosmetiskt oattraktivt och när jag ser andra med ren hud, så tänker jag: oohh, tänk om jag hade sådan fin len hud. 

Jag började med att Googla röda prickar på huden. Oj, röda prickar på huden kan betyda alla möjliga sjukdomar och det kan vara skrämmande att googla sjukdomar :S Men så plötsligt kom jag in på några sidor där de skrev om Keratosis pilaris och då slog det mig att det var precis det jag hade.

Som tur är Keratosis pilaris helt ofarligt, inte smittsamt och ca 40% av vuxna och 50% av barnen har Keratosis pilaris i olika grad. De flesta verkar inte se det som ett problem, det pratas inte om det, konstigt egentligen då Keratosis pilaris är så vanligt. Det finns ingen "medicin" mot Keratosis pilaris. Dock finns det mycket man kan göra för att Keratosis pilaris ska försvinna helt eller till stor del.

Jag är inte läkare eller hudexpert så allt jag skriver här är bara sådan som jag har läst på Internet och har testa på mig själv. Så jag reserverar mig mot fel o.s.v. :)

Grundregeln är att exfolierande (peeling) krämer i kombination med mjukgörande medel ska hjälpa. Exfolierande krämer är oftast rätt så dyra, det finns en hel del bra från Dermalogica och Exuviance. Det är lätt att hitta bra billiga mjukgörande medel som t.ex. Propyless och Fenuril på Apoteket. Differin ska vara den bästa krämen, dock är den receptbelagd så du måste besöka en läkare först.

Det du måste komma ihåg är att behandlingstiden är lång och du kommer att behöva behandla huden kontinuerligt för Keratosis pilaris kommer inte att försvinna helt utan återkommer om du inte tar hand om huden.

Jag testade en vecka med Propyless, men det kändes inte som att det hjälpte så mycket. Det hjälper förmodligen till viss grad och man måste säkert hålla på ett tag, men jag blev otålig. Huden är komplex, människor reagerar olika på ämnen.

Nu har jag istället bestämt mig för att testa olika huskurer som ska hjälpa mot Keratosis pilaris. Jag kommer att börja med Kokosnötsolja (HÄR kan du köpa kokosolja i vår shop) och Äppelcidervinäger (Druvans).

DAG 1 - 13:e januari
På morgonen, efter dusch så har jag smörjt in de delar där prickarna finns med kokosnötsolja. På kvällen har jag blandat ut lite Äppelcidervinäger med vatten (1 del äppelcidervinäger och 3 delar vatten) och baddat problemområden med en tvättsvamp. Äppelcidervinäger luktar fränt och starkt, så det är inget jag vill gå omkring och lukta på dagen kände jag. Lukten av kokosnötsolja vet jag inte hur andra upplever, men än så länge säger kollegorna inget ;)   

DAG 2 - 14:e januari
Jag har inte förväntat mig förändringar ännu. Dock är lukten av äppelcidervinäger inte att leka med, det luktar riktigt surt och fränt, så jag funderar på att skippa äppelcidervinäger helt.

DAG 3 - 15:e januari
Smörjde in mig med kokosnötsolja som vanligt på morgonen efter duschen. Nu var jag noga med att gnida in kokosnötsolja ordentligt idag. Läste lite mer om kokosnötsoljans fantastiska egenskaper igår kväll, så nu är jag mer än övertygad. En kollega berättade att hans dotter smörjs in med kokosnötsolja när hon får atopisk eksem och att det hjälper väldigt bra enligt honom. Nu är det keratosis pilaris som jag har, men kokosnötsoljan ska vara riktigt bra för huden sägs det. Jag har droppat äppelcidervinäger helt. Jag har nu gått över till att smörja in huden med kokosnötsolja även på kvällen. Så nu framöver blir det bara till att smörja in med kokosnötsolja på morgonen och kvällen.

DAG 4 -  16:e januari
Jag tittar på armarna och på låren, det känns som att det har blivit en liten synlig förbättring redan! Dock har jag mycket problem med keratosis pilaris, så det finns mycket hud att behandla. Det känns bra och jag känner mig peppad att fortsätta. 

DAG 5 - 17:e januari
Har smörjt in mig morgon och kväll med kokosnötsolja. Idag var jag och tränande, då kändes det plötsligt som att förbättringen nästan var borta och att keratosis pilaris syntes lika mycket som tidigare. Men jag tror att det beror på svettningen och värmen på kroppen. Jag kommer att köra på, för jag tror att förbättringarna är där, detta är ingen kort process. Otåligheten får inte ta fäste. 

Fortsättning följer...

Annons