Annons:
Klättra och klänga

Klättra och klänga

Barn behöver röra på sig. De behöver klättra och klänga, kasa och kana, krypa och hoppa. Inte bara för att de vill och för att det är bra för motoriken; ett flitigt användande av kroppen och förkovrande i allehanda gymnastiska konster är också bra för hjärnans utveckling!

Var ska de få utlopp för alla de här övningarna?
När det är kallt och slaskigt ute bland bilar och mörkermän, och ni helst stannar inne i värmen allihop?
Hur lockar man bort dem från videon, där de hänger mellan soffkanten och soffbordet i en balansakt som snart kommer att välta ditt bowlingpris, och orsaka kroppskada på dig där du ligger och läser "Allt om Bilsport" i godan ro?

Häng upp något som man ska klänga på!
Köp ett par trapetskrokar i varuhuset eller järnhandeln (t.ex. Clas Ohlsson) och fäst i taket eller i en dörrkarm. Se till att det finns litet plats runt omkring och att det inte är betonggolv under. En mjuk matta eller madrass under är bra, man kan även hänga redskapen lågt. Efter några tillsägelser och förklaringar så förstår barn att man inte kan svinga sig lika vilt som ute i parken.

I trä är det inga problem att fästa krokar, bara att borra och skruva i. Betong är svårare. Rådgör med byggmarknadspersonal eller önska både gunga och uppsättning åt barnen av en kunnig person. Bättre present kan man knappast ge bort, den kommer att användas år efter år!

Har man bara fått upp krokarna är det en smal sak att hitta roliga saker att hänga upp! När man vill ha lugn och ro igen är det enkelt att haka loss redskapen och stoppa in dom i garderoben igen.

En gunga kommer sällan att hänga still. Häng den gärna bredvid telefonen, det är bra för nerverna med litet gungning till skattemyndighetens "det är många som ringer just nu...". En gunga kan man hitta för 50-90:- på en stormarknad eller mack. Snörena brukar vara för korta för att man ska kunna sätta gungan i taket men tillräckligt långa för att den ska kunna placeras i en dörröppning.

Romerska ringar är kan man inte bara hänga i. Det är roligt att hålla i en ring och ta sats och glida över golvet också. Det är roligt att hänga dockor i dem och snurra runt, att sätta fötterna i dem och stå och gunga, att hålla händerna i ringarna och försöka lyfta upp benen. Du kan minsann själv passa på att göra ett försök när du går förbi, det blir inga vidare armmuskler av att bläddra i "Femina".

En trapets är också rolig att ha som ombyte, den kan man både gunga på och hänga knäveck i.

I en repstege kan man gunga längst ner om man är liten och högre upp om man är större, och så kan man klättra i den förstås!

Man kan hänga upp ett rep med några knutar på, det kan man klättra i om man är riktigt benstark och fiffig.

En rund platta med hål i längst ner kan man sitta och snurrgunga på om det finns gott om plats. Det finns att köpa färdigt men går också att såga till ur en bred plankbit (hållbarheten varierar).

Den som inte lyckas få fast några krokar i lägenheten kan sätta upp en expanderstång i en dörröppning. Det finns i sportaffärer från ca 80:-. I förpackningen finns två små plastpluppar att skruva fast före uppsättning, de passar i stångens ändar och säkrar den så att den inte glider ner. Häng den så lågt som familjens längsta person står ut med, och ställ en pall i närheten så att dina små når upp att få tag. Ni kommer att häpna över vilken styrka de har. De kommer att gunga och klättra som små babianer i dörröppningen. Tänk på det innan ni bestämmer var den ska sitta. Det är väldigt irriterande att få ett barn i huvudet varje gång telefonen ringer!

En madrass på golvet lockar till brottning, kullerbyttor, hopp och till och med vila ibland. Den som vill kan sy ett överdrag till en vanlig madrass och fästa band som slutar i öglor på långsidan. Några krokar på väggen gör det lätt att hänga upp madrassen när det är dags att städa. Använd ett rejält tyg som inte töjer sig eller lätt slits sönder. En dragkedja eller karborreknäppning gör överdraget lätt att ta av och tvätta.
Och när ni har nattgäster är extrabädden nära till hands!

 

Annons