Köpa alkohol till minderårig? Så säger du nej till langning

Köpa alkohol till minderårig? Så säger du nej till langning

Vet du egentligen vad som kan hända om du köper ut till en minderårig? Här går vi igenom vanliga frågeställningar och tipsar om hur du som förälder kan säga NEJ när stunden är inne.
 

Vad händer om man köper ut alkohol till sina barn?

Är barnet ännu inte 20 år? Då är det olagligt att köpa ut eller langa alkoholhaltiga drycker. Alltså, även om barnet är 18 eller 19 år (och således får köpa alkohol ute på restauranger) får inte en äldre ge eller köpa ut alkohol.
 
Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år. Vid grova brott kan fängelsestraffet bli upp till fyra år.
 

När börjar barn dricka alkohol?

I CAN:s rapport om "Skolelevers drogvanor 2020" framgår det bland annat att 4 av 10 nioendeklassare har druckit alkohol under de senaste tolv månaderna. De elever som bodde i glesbefolkade kommuner hade även en högre alkoholkonsumtion än andra. 
 
Blir man bjuden på alkohol hemma i tidig ålder kan man kan tro att man “lär” barnet att dricka måttligt. Men faktum är att raka motsatsen sker. Tonåringar som blir bjudna på alkohol tidigt i hemmet dricker faktiskt mer än andra. Dessa personer har även en större riskfaktor att bli beroende senare i livet.
 

Hur får man tag i alkohol?

Det vanligaste sättet för ungdomar att få tag i alkohol är genom en äldre kontakt som man känner, men alkoholdebuten sker som tur är senare idag. Alkoholkonsumtionen har också minskat.
 
Läs och hör andra åsikter i forumtråden: "Jag köper ut åt min dotter"
 – diskutera här!
 

Så säger du nej till att köpa ut

Vi vet, det är inte alltid så lätt – men i den här frågan gäller det att stå på sig. Men hjälp av Systembolaget listar vi tre tips som du kan använda när du har svårt att säga nej.
 
 • Berätta att du bryr dig
  Förklara för ditt barn att du är orolig och att det lätt sker dumma saker som man ångrar när alkohol är inblandat.
   
 • Dela dina erfarenheter
  Kanske har du ångrat något du gjort på fyllan? Dela med dig av din egen erfarenhet kring alkohol och förklara att det inte är bra att dricka innan det är tillåtet.
   
 • Tänk på hälsan och välmåendet
  För varje år man väntar med att börja dricka alkohol minskar faktiskt risken för alkoholproblem i framtiden. Alkohol kan bland annat också påverka träningen negativt, även hjärta och lever tar skada. Dra hälsoargumentet och förklara varför hen ska avvakta. 
 
Källor: Systembolaget, Polisen, Can.se
Artikelbild: polya_olya/ Shutterstock
 
Mer: