Kopparspiral – ett effektivt preventivmedel utan hormoner

Kopparspiral – ett effektivt preventivmedel utan hormoner

Att välja preventivmedel kan vara en djungel. Det finns flera olika metoder, de är olika effektiva och de påverkar menscykeln på olika sätt. En del behöver man komma ihåg varje dag medan andra sätts på plats och skyddar effektivt mot graviditet i flera år. Kopparspiral är ett alternativ för dig som inte vill tänka på tider, recept eller oroa dig över om du glömt. Läs allt du behöver veta här! 

 

Vad är en kopparspiral?

En kopparspiral är en litet T-format plastinlägg som innehåller koppartråd. Koppartråden sitter snurrad runt den nedre delen och ger ifrån sig kopparjoner som skyddar mot graviditet. Den innehåller inga hormoner vilket betyder att det inte påverkar kroppens menstruationscykel, den fortsätter som vanligt med ägglossning och mens. 

 

Hur skyddar den mot graviditet?

Kopparjonerna från spiralen påverkar slemhinnan och sekretet inuti livmodern. Kortfattat kan man säga att det blir svårare för spermierna att röra sig i livmodern och om de ändå skulle lyckas ta sig till ägget kan ett befruktat ägg inte fästa i livmoderslemhinnan. Därför kan man också använda kopparspiralen som ett akut preventivmedel. Om du haft oskyddat sex och risken finns att du blir gravid kan en barnmorska eller gynekolog sätta in en kopparspiral för att förhindra graviditet och sedan har man ett skydd mot framtida graviditeter i upp till fem år. Kopparspiral är faktiskt det säkraste akuta preventivmedlet. 

 
 
 

Hur säker är en kopparspiral?

En kopparspiral skyddar mot graviditet ungefär till 99 procent. Det betyder att 1 av 100 kan bli gravid trots att de har en kopparspiral. Det är mer effektivt än många hormonella metoder. 

 

Hur sätts den in och gör det ont att sätta in en kopparspiral?

En barnmorska eller en gynekolog sätter spiralen på plats i livmoderna, det går till ungefär som en gynundersökning. Just när spiralen sätts in kan det göra ont. Det kan hålla i sig de första dagarna och känns liknande mensvärk. Har du ont mer än två veckor efter insättningen ska du kontakta din barnmorskemottagning eller gynekolog. 

 

Hur länge kan den sitta?

En kopparspiral ger ett effektivt skydd mot graviditet i 5 år, sen ska den tas ut och bytas. Fertiliteten, det vill säga förmågan att bli gravid påverkas inte av kopparspiralen eftersom den inte innehåller hormoner. Så tänk på att när du tagit ut spiralen är du fertil och kan bli gravid direkt vid nästa ägglossning. Det är positivt om man vill bli gravid, men om man inte vill bli det behöver man en ny kopparspiral eller annat preventivmedel.

 

Finns det några biverkningar med kopparspiral?

Det är vanligt att man blöder mer vid mens och har mer mensvärk om man har en kopparspiral. Har du redan riklig mens och mycket mensvärk kanske det inte är rätt preventivmedel för dig.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att man kan få kopparförgiftning av att ha en kopparspiral. 

 
 
 
 
Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. barnmorska
 
Bildkälla: rhsupplies/Unsplash