Krispiga pommes frites i ugn – så här gör du

Krispiga pommes frites i ugn – så här gör du

Har ni också svårt att få till de där krispiga pommesen hemma? De blir istället tråkiga och mjuka. Det finns några knep som gör dina pommes frites riktigt krispiga och goda – i ugnen!
 
Det behövs inte alltid en extraordinär fritös för att få den där krispiga ytan på pommesfrites. Ibland räcker det med en ugn och olja. Vi garanterar att du slipper äta dallriga, mjuka pommes frites om du testar de här knepen. 
Du kan använda vilken potatis du vill, även sötpotatis. Tänk på att det ska vara ganska stora potatisar så pommesen blir långa!
 

Så här gör du krispiga pommes i ugn

 

Krispiga Pommes frites med mycket olja 

Här får du se till att skära potatisen i rätt storlek och använda mycket olja för att få de krispiga resultatet. 
 
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Skär potatisen i på långsidan. Sedan skär du den i centimetertjocka skivor så att det blir som stavar. Du kan välja om du vill ha skal eller utan. 
  • Lägg potatisen i en skål med vatten för att få bort stärkelsen. Torka sedan av potatisen med papper. 
  • Ringla sedan över potatisen i rikligt med olja så varenda del blir täckt.
  • Lägg sedan potatisstavarna på en plåt med bakplåtspapper sedan in i ugnen i dryg halvtimme. Blanda runt potatisen var tionde minut, så att alla sidor blir krispiga. 
  • Salta rikligt precis innan du tar ut dem ur ugnen och därefter servera!
 

Krispiga Pommes frites med bakpulver

Ytterligare en variant på att få krispiga pommes är att använda bakpulver. 
 
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Skär potatisen i stavar. 
  • Koka upp vatten med 1,5 tsk bakpulver.
  • Lägg i potatisen och låt koka upp i 10 minuter.
  • Häll av vattnet och lägg potatisen på en plåt med olja.
  • Låt pommesen vara i ugnen 30 - 40 minuter och rör om under tiden.
 

Krispiga Pommes frites med potatismjöl

Har du inget bakpulver kan du testa att göra med potatismjöl!
 
  • Sätt ugnen på 210 grader.
  • Skär potatisen i stavar.
  • Blötlägg potatisen i vatten och låt ligga ett tag, du kan även byta ut vattnet.
  • Torka av med handduk eller papper.
  • Lägg över på en plåt och strössla över 1 msk potatismjöl.
  • Blanda och ringla över lite olivolja samt salta.
  • Lägg in i ugnen 30 min och blanda runt under tiden.
 
 

Krispiga Pommes frites med äggvita

Vill du skippa att dränka potatisen i olja kan du testa att göra med äggvita!
 
  • Sätt ugnen på 200-220 grader.
  • Skär potatisen i stavar.
  • Vispa två äggvitor tills det blir fluffigt.
  • Tillsätt salt, peppar och paprikapulver.
  • Lägg potatisen i en skål och ringla över äggvita smeten.
  • Lägg upp på en bakplåt med bakplåtspapper och lägg in i ugnen cirka 30-40 minuter. Rör även där om under tiden. 
 
Med de här knepen hoppas vi att du får njuta av magiskt krispiga pommes frites i fortsättningen – även hemma!
 
LÄS ÄVEN: 
 
 
 
 
Artikelbild: Natasha Breen/Shutterstock