KRÖNIKA:

KRÖNIKA: "Gör skolan läxfri"

Efter 9 timmars arbetsdag packar jag ihop mina saker och skjuter in kontorsstolen. Jag pustar ut, men kommer ganska fort på mig själv med att inte slappna av som jag borde. Istället fylls hjärnan av stressande tankar som gnager i mig. Helst vill jag bara sätta på mig mina nya hörlurar och lyssna på Rihannas senaste hit. Men de där tankarna måste bli till handlingar och eftersom de tillhör det vardagliga livspusslet kan jag heller inte tränga undan dem utan att det blir konsekvenser.

Det låter kanske som något djupt och allvarligt. Det är det inte. Tankarna handlar om vilken middag jag ska laga, om jag hinner i tid till förskolan, att jag måste hinna tvätta, plocka undan efter gårdagens kurragömma i vardagsrummet samt ett snabbt samtal till sambon för att höra hur han ligger till på jobbet. Men vet ni vad? Jag älskar detta vardagliga livspussel. För trots att jag ibland vill lyssna på Rihanna istället för att pussla så slipper jag i alla fall ta med mig jobbet hem. Exakt så borde det vara för våra barn som går i Sveriges skolor också.

Ja, häromdagen pratade jag lite med sambon om hans nya jobb. En helt perfekt liten grundskola som han hyllat i princip varje dag efter jobbet. En sak jag tänkt på under denna vecka är att hans hyllningar mest handlar om hur bra barnen mår där eftersom skolan är helt läxfri. Då jag alltid under min barndom varit engagerad i skolan och faktiskt i stort sett alltid älskat att ha läxor var min första tanke ”men vadå, det är väl klart man måste ha läxor”. Men vid närmare eftertanke och diskussion med sambon så har jag ändrat uppfattning. För en normal vuxen människa som kanske inte jobbar som statsminister finns inga krav på att vi egentligen behöver jobba när vi gått hem för dagen och gjort våra timmar. Varför ska då våra barn behöva göra det?

LÄS ÄVEN: KRÖNIKA: Barnen vi inte ser - med de mörka hemligheterna

I dagens skolor matas våra barn ständigt med nya intryck. För vissa barn är skolan plättlätt, och för andra ganska jobbig och krävande. Att ett barn som redan har det kämpigt även ska behöva sitta hemma innan och kanske till och med efter middagen med skolarbete, låter i mina öron inte bara osunt, utan även motsägelsefullt gentemot den skolpolitik som Sverige vill föra. Det är väl ändå skolornas plikt att se till att läroplanen efterföljs och att målen uppnås under den tid de faktiskt har elever på plats, det vill säga på SKOLTID. Skulle man slopa läxorna skulle man nog som förälder även bli mer delaktig i skolan då man behöver vara på plats och prata med lärarna för att få insyn i hur det går och vad de håller på med för tillfället. Dessutom tvingas eleverna fokusera mer på lektionerna inför proven, istället för att stressa hemma kvällen innan.

Min femåring hemma är väldigt ansvarsfull. Han har stenkoll på sina kläder, plockar ofta undan efter sig och man behöver sällan påminna honom om att ta ut tallriken efter middagen och dessutom ställa den i diskmaskinen. Jag har under året som gått sett fram emot att han snart börjar skolan, och att jag kommer få hjälpa honom med hans läxor och se hur han växer med ansvaret ännu mer än han gör idag. Att läxor är en del i att lära sig detta stämmer, men å andra sidan bör det endast vara ett komplement till de grundläggande sakerna man lär sina barn att ta ansvar för hemma. Och om det endast är ett komplement, kan man ju lika gärna slopa läxorna helt. Dessutom tänker jag på alla föräldrar som har svårt med det svenska språket, eller som helt enkelt har väldigt många barn och därför kanske får svårt att hitta tid. Om Sverige vill att alla barn ska ha samma förutsättningar är ju det här med läxor absolut inte rätt väg att gå. 

Och ja, jag kanske har en liten tår i ögat när jag tänker på att jag kanske tyvärr inte kommer få sitta hemma varje tisdag och lära mitt barn hur man uttalar olika engelska verb, eller på fredagar få förhöra honom på vilka svenska städer som ligger i respektive landskap.

Men vet ni vad? Det gör inget. För den tiden kan vi lägga på roliga saker. 
Som att vara lediga till exempel.

 

Mimmie Bikazzan