Läs för barn – tips och råd

Läs för barn – tips och råd

Alla som läser för barn vet hur roligt det är, för barn lyssnar så intensivt, lyssnar med kropp och själ. Vad döljs bland alla dessa blad? Vad gömmer sig i dessa svarta tecken?

I varje god bok dröjer ännu skimret från sagans djupa brunn. Då - långt tillbaka i tiden - satt det ibland en kvinna vid brunnen, någon som kunde berätta. Hon finns fortfarande, men nu är hon kanske förskollärare eller mormor och sagorna hämtar hon ur böckerna.

Lyckligt då det barn som får hänga vid hennes läppar; för det är vad barn behöver nu mer än någonsin i mediabrusets tidevarv. Någon som läser för just henne eller honom.

Det finns de som menar att det märkvärdigaste som händer människan under hela hennes livstid är när hon tillägnar sig sitt första språk. Och det finns inget som utvecklar språket så mycket som berättandet och läsandet. Språket är det viktigaste man ger sitt barn, för i språket sitter identiteten. Det handlar om orden!

Och sedan handlar läsning om så mycket annat, om att få skratta och gråta tillsammans och om hur man klarar livhanken - och det är just vad var och varannan liten unge behöver veta.

Och så handlar det om att få tid -särskilt av mammor och pappor. För barn tycker så mycket om att vara med sina mammor och pappor som jämt och ständigt har så mycket annat att göra, komma och gå och styra och ställa med alla bekymmer.

Så underbart när mamman och pappan tar en bok i stället och sätter sig att läsa för barnet. Den gemenskap som då uppstår kan inte ersättas av något annat - varken av TV:n, videon eller datorn. Eller har datorn ett hjärta som klappar? Läsning handlar om så mycket, men mest av allt handlar det om hjärtat!

Och när det gör det är det bra att vara två. Två hjärtan som klappar i takt!

Förtrollande mammor! Förtrollande pappor och mostrar och morbröder och allt vad ni är! Läs mycket för barnen! Se till att de får ta del av alla härliga barnböcker som finns och gläd er med dem!

Läs i timmar! Läs varje kväll - länge, länge - i sängen eller närhelst och varhelst det passar. Jag vet en mamma som måste läsa varje morgon för sin flicka, annars steg hon inte upp. Jag vet en storasyster som läste varje eftermiddag under hela sommarlovet för sina syskon.

Jag vet en lärare som läste en halvtimme för sina nior varenda dag bara för att höra alla hjärtan klappa i takt! Det var den bästa stunden på hela dagen. Vem du än är som läser det här - gå och låna en riktigt bra bok på biblioteket och börja läsa den för någon redan idag.

Att läsa högt är ett välbeprövat sätt att vara lyckliga tillsammans. Jag vet i alla fall inget bättre!

Böcker är och förblir för de lyckliga som hittar till dem, men det finns böcker som ALLA barn borde få. Och alla vuxna som läser för barnen.
Den första boken jag skulle vilja ge en nybliven förälder är Godnatt måne av Margaret Wise Brown, en bok att läsa varje kväll tills det är dags för…
… böckerna om Alfons Åberg av Gunilla Bergström och Sagan om den lilla, lilla gumman och Hattstugan av Elsa Beskow och rimmen och ramsorna i Lennart Hellsings Katten blåser i silverhorn och Sagan om Babar av Jean de Brunhoff och Lilla syster Kanin av Ulf Nilsson och Eva Eriksson och Nisse hos frisören av Olof och Lena Landström - en alltigenom lycklig bok!

Sedan är tiden inne för Pricken av Margret och H.A. Rey och alla Astrid Lindgrens böcker och många böcker av Edith Nesbit, hon med de andra världarna! Man öppnar en garderobsdörr och - vips! - hamnar man i en annan tid.

Och H. C. Andersens sagor och böckerna om Ture Sventon av Åke Holmberg. Alla barn och föräldrar måste få skratta åt Ture Sventon och gråta när pantern dör i Det blåser på månen av Eric Linklater och älska Mr. Tom i Michelle Magorians bok

Godnatt Mister Tom och begrunda modet och kamratskapet i Sotarpojken av Lisa Tetzner och Den vita stenen av Gunnel Linde och fröjda sig åt Hjältar och monster på himlavalvet, grekiska myter berättade av Maj Samzelius.

Läs böckerna om Majken av Margareta Strömstedt och Janne, min vän av Peter Pohl och Bingo! av Betsy Byars och Låt isbjörnarna dansa av Ulf Stark och Vem ar rädd för Beatie Bow av Ruth Park.

Läs Anne på Grönkulla av Lucy Maud Montgomery och Pellas bok av Anna Lisa Wärnlöf och Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas och Tsarens kurir av Jules Verne. Och glöm för all del inte Stridshästen av Harry Kullman! Och många, många andra böcker!

Rose Lagercrantz