Lämna inte över din jobbdator innan du raderat de här 5 sakerna

Lämna inte över din jobbdator innan du raderat de här 5 sakerna

Det finns mer känslig information än pinsamma foton du kanske råkat lämna kvar.

Vi spenderar mycket tid på jobbet. Har du dessutom ett jobb där du använder en dator spenderar du många timmar framför datorn, och kanske har du inte funderat över exakt allt du pysslar med där. När det är dags att gå vidare till nytt jobb är det viktigt att radera en del grejer.

Detta ska du radera från datorn när du sagt upp dig

1. Lönespecifikationer

Säkert har du laddat ner en del lönespecifikationer till din jobbdator. Kanske har det då inte slagit dig att det faktiskt är känslig information, där allt från din adress och ditt personnummer och inkomst står med. Det ska du självklart radera och hålla mellan dig och din arbetsgivare, eftersom informationen är känslig ur bedrägerisynpunkt.

2. Foton

Kanske har du utan att tänka på det sparat några bilder på din familj eller dina vänner på datorn? Det är dags att radera det ur datorn när du sagt upp dig. Du vill inte att bilder på dina barn och din familj kommer i någon annan anställds händer när den tar över datorn. 

3. Din webbhistorik

Din sökhistorik sparas automatiskt på din dator. Rensa det genom att gå in på Historik -> Visa fullständig historik -> Rensa. Varför? Jo, därför att det är enkelt att komma åt din sökhistorik. Knakse har du klickat hem något från Apoteket eller något annat som du inte vill ska angå någon annan. Vi får bara anta att det inte är värre än så, eller...?

4. Appar 

Ta bort alla dina installerade appar, i alla fall om det är appar som inte är nödvändiga att ha för nästa person som tar över datorn. Allt från Skolplattformen till spelappar ska bort när du ska rensa datorn. Även Messenger och andra chatappar är viktiga att ta bort.

5. Lösenord

Det här är kanske egentligen det viktigaste. Lösenorden måste du radera manuellt från datorn innan du lämnar över den. Det handlar om din säkerhet på nätet, och du vill inte att dina lösenord ska vara ute på vift. Håll dem alltid för dig själv!

Fler bra saker att tänka på

När du sagt upp dig och ska lämna tillbaka jobbdatorn vill du att den ska vara i gott skick för nästa person. Därför finns det fler tips att tänka på förutom att göra datorn "ren" från dina digitala spår, som i tipsen ovan.

1. Rengör datorn 

Fråga kontorsansvarig om de har skärmservetter som du kan rengöra din dator med. Både tangentbordet och skärmen blir smutsiga lätt och det är inte så kul att ta över en smutsig dator.

2. Uppdatera till nyaste versionen

Se till att datorn är uppdaterad till senaste operativsystemet. Fråga någon om du inte vet hur man gör!

Läs mer: Har du en snygg man? Då är du förmodligen rik enligt studie