Låt aldrig barnen bada ensamma – 9 råd om vattensäkerhet

Låt aldrig barnen bada ensamma – 9 råd om vattensäkerhet

Strand och bad hör sommaren till, och det är riktigt härligt! Men man får inte glömma bort att hålla vattensäkerheten i bakhuvudet. När det kommer till vattensäkerhet kan man aldrig vara för noga, här kommer därför lite väl värda påminnelser.  

En drunkningsolycka händer i det tysta, du hör inte om ditt barn är i fara i vattner. Därför är det viktigt att alltid ha barnen under uppsikt när ni är och badar.

LÄS ÄVEN: Råd för att öka barnets säkerhet vid vatten 

 

Låt aldrig barnen bada ensamma – 9 råd om vattensäkerhet

 

1. Aldrig ensam

Tillåt inte någon, och då inte bara barn, att bada helt ensamma. Även vuxna som anser sig vara starka simmare kan hamna i situationer som inte går att hantera. Om du som vuxen promt känner för att ta en simtur helt själv, så måste du meddela ditt sällskap så de eventuellt kan hålla ett öga åt ditt håll.

 

2. Håll er till de angivna områdena

Många lockas av det äventyrliga, men det finns en anledning till att det inte är tillåtet att bada och simma på vissa ställen. Håll er alltid till de områden som är angivna och rekommenderade för bad.

 

3. Läs skyltarna!

Om det exempelvis står att dykning ej är tillåtet – dyk då inte, helt enkelt. Många tar lättvindigt på skyltningar, men det finns självklart en anledning till varför det finns regler på just det här badstället. Så även om du ”anser” att det är djupt nog att dyka, skippa det om det är skyltat emot.

 

4. Stenkoll på barnen

Det kan tyckas självklart, men det räcker med så lite om några scroll på mobiltelefonen för att en olycka kan ske. Små barn kan drukna ljudlöst i en grund del, eller en babypool för den delen. Om barnen badar – ha stenkoll hela tiden. Och låt aldrig ett barns säkerhet vila hos ett annat barn!

 

5. Individuella regler

Att ha egna regler i familjen är inte helt fel, eftersom simkunnighet och vattenvana kan variera. Det kan vara svårare med äldre barn som gärna vill göra som de (och kompisarna) vill, men försök att få dem att förstå att det är för deras egen säkerhets skull.

 

6. Flytväst på!

Slarva inte med flytvästen! I båten ska hela sällskapet ha flytväst, och mindre barn ska även ha flytväst om de befinner sig på bryggor runt djupt vatten eller en pir. Det är en väldigt enkel och tacksam livförsäkring, den där västen.  

 

7. Badleksaker är just leksaker

Förlita er aldrig på badleksaker för att hålla ett icke-simkunnigt barn flytande. Dessa är endast till för lek, och kan dessutom utgöra en risk om de hanteras av för små barn. Barn som inte kan simma ska alltid ha flytväst eller simpuffar när de badar, sedan kan de leka med flytleksakerna (om de är lämpliga) hur mycket de vill.

 

8. Lär er första hjälpen

En medvetslös persons liv kan räddas i väntan på ambulans och sjukvårdspersonal om första hjälpen utförs. Det är en extra trygghet att kunna grunderna för första hjälpen, även barn 10-årsåldern kan vara till hjälp i ett sådant läge.

 

9. Litet betyder inte säkert

Bara för att barnen badar i en liten uppblåsbar pool, betyder inte det att det är säkert för dem att bada utan övervakning – de kan drukna i så lite som mindre än en decimeter högt vatten. Barn ska aldrig bada själva, om det så är i havet, i en pool, eller i en plaskdamm. 

 

LÄS ÄVEN: Få hjälp med barnsjudomarna året runt i sommar 

 

Artikelbild: AlessandroBiascioli/Shutterstock