Familj
Lax med krämigt zucchinitäcke
Veckans recept bjuder på laxfilé med ett krämigt täcke av zucchini som serveras med ris, hoppas att det ska smaka!
1. Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsform med 1 tsk smör.
2. Zucchinitäcke (stekpanna): Grovriv 1 zucchini och krama ur vätskan med händerna. Smält 1 msk smör i stekpannan, pressa i 2 vitlöksklyftor och tillsätt zucchinin. Fräs på medelhög värme i 3 min.
3. Skär bort skinnet från ca 600 g laxfilé. Lägg laxen i formen och krydda med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar.
4. Blanda ner 1 dl vispgrädde, 1 tsk timjan, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar i pannan med zucchini. Låt puttra i 3 min. Fördela blandningen på laxen och stek mitt i ugnen i 15-20 min.
5. Koka ris/gryn till 4 personer.
6. Sallad (skål): Ansa och skär 250 g broccoli i små buketter och bitar. Skala och hyvla 200 g morötter (2-3 st) i långa remsor. Lägg broccolin och morötterna i skålen. Ringla över 2 msk olivolja, ½ msk balsamvinäger, 1½ krm salt och 1 krm svartpeppar och massera salladen med händerna tills broccolin blivit mjukare, ca 2 min.
7. Servera laxen med salladen och riset/grynen.
Matfoto: Hanna Johansson
Matstyling: Katarina Bellman
Källa: Middagsfrid.se.