Lek och ramsor för små barn

Lek och ramsor för små barn

Visst, det är säkert nyttigt och stimulerande att leka och prata med sitt lilla barn. Men framförallt är det roligt!
LÄS ÄVEN: Sånger för barn
 
Är det någon ide att prata med det lilla mjölkpaketet i vagnen? Självklart! Har man inget annat att säga så kan man gott diskutera inköpslistan med sitt lilla pyre under ICA-besöket. Och glöm 70-talets propaganda mot "barnspråk" och säg det som faller dig in. Barnspråk används ju parallellt med vanligt tal - det finns ingen risk att ditt barn börjar skolan och "tlol att hon böljar i lilla kolelolan".
 
Barnspråkets betoning och utformning är speciellt anpassad för att det lilla barnet ska lyssna och förstå. Dessutom är tonläget och ljuden desamma som älskande använder till varandra, ett kärlekspråk! Kanske fånigt i andras öron men ljuvligt för de utvalda.
 
Barn lär sig alltså tala genom att vara tillsammans med vuxna som talar, vare sig de leker ordlekar eller bara pratar med barnet. Men man kan ju leka och tramsa, rimma och ramsa med sitt barn bara för att det är roligt!
 
Lekar
Den allra första leken man leker med sitt lilla underverk är väl nåt i stil med:
-Åhhh... (drar efter andan)
-BOOO! (borrar in näsan i den lilla lilla magen).
 
Så småningom utvecklas ramsan till 
-Halla balla... (bebis börjar redan vänta) 
-Fnalla FNONK! (bebis skrattar).
 
Och rätt vad det är hör man sig själv säga (med en kopia av mammas röst):
-Det kommer en råtta, det kommer en mus (man låter fingrarna krypa och skutta uppför barnets ben)
den kryper och knallar,
den hoppar och sprallar
och tigger om hus,
och får den inte det så säger den …
PIIIIP! (och vid pip killar man litet på magen)
 
När man klipper de små naglarna eller tvättar de små händerna kanske man tar litet i varje finger och säger:
-Tummetott, slickepott, långeman, gullebrann och lilla lilla vicke vire...
En ramsa som man snart blir anmodad att upprepa och upprepa i det oändliga! 
 
Tröttnar man finns andra varianter:
Den lilla grisen (tummen) ska gå på torget,
den lilla grisen (pekfingret) fick hemma sitta, 
den lilla grisen (långfingret) får mjölk och kaka, 
den lilla grisen (ringfingret) får stå och titta, 
den lilla grisen (lillfingret) säger Oii, oii, oii!" (med ljus röst) 
 
Och för tårna finns till exempel den här (ruska litet i var tå):
Ett å två - pussa tå
Tre å fyra - killa myra
Fem å sex - äta kex
Sju å åtta - jaga råtta
Nio, tio, tio tår - kom så går vi ut och går! 
 
Kan man inga ramsor så finns förstås ett överflöd av böcker att inspireras av.
Mycket bra är till exempel Barnens första bok och Min nya skattkammare. Här finns allt från små vaggvisor till rörelselekar, små sagor med de "klassiska bilderna" och vistexter. Mycket känner man igen, annat är nytt. Vem visste till exempel att den bekanta ramsan "Rida, rida ranka" har tre verser? Blanka hette egentligen Blanche och var svensk och norsk drottning på 1300-talet. Hon fick två söner som bara blev 20 respektive 40 år.
 
Rida, rida ranka
hästen heter Blanka.
Liten riddare så rar
ännu inga sporrar har.
När du dem har vunnit,
barndoms ro försvunnit.
 
Rida, rida ranka,
hästen heter Blanka.
Liten pilt med ögon blå,
kungakrona skall han få.
När du den har vunnit,
ungdoms ro försvunnit.
 
Rida, rida ranka,
hästen heter Blanka.
Andra famntag än av mor,
fröjda dig när du blir stor.
När du dem har vunnit,
mandoms ro försvunnit. 
 
Många bilder gör böckerna roliga att "läsa" (och sjunga) sida för sida, helst hela boken, kräver Lisa.
Lägg då Lisa på sängen och gör den här gamla ramsleken:
 
Baka baka liten kaka (knåda benen litet)
Rulla rulla liten bulla (rulla den lilla kroppen)
Mjöla den (smek)
och pricka den (dutta med fingertopparna) 
och SKJUTS in i ugnen (skjut längre in på sängen eller lyft iväg en bit).
 
En av de första lekarna som barnet tar initiativ till är säkert tappa-leken. Den går ut på att barnet tappar något som du tar upp, så barnet kan tappa det igen. 
 
Men långt före det har ni kommunicerat länge, din bebis och du! Redan innan bebisen är en timme gammal kan bebisen möta mammas blick och le tillbaka. Klart att en sån intelligent liten parvel måste förnöjas, till exempel med litet musik!
 
Sång och musik
Populärt hos nyfödingar brukar det vara med låtar som hördes redan inne i magen. Vad skvalade på radion hela sommaren? Kolla! Kanske lystrar din lilla alldeles extra till Hold your horses tonight eller Vi drar till fjällen.
 
Sjunga vill man gärna göra för sitt pyre. För att hon tycker om det eller för att hon ska bli duktig i skolan eller bara för att man tycker det är kul. Men så står man där, och kommer bara ihåg Gubben Noak och Jag går och fiskar. Det är inte illa! Den sista som kommer att tröttna är barnet! (Det sker förmodligen när hon börjar i tvåan.) Men du kanske vill vidga repertoaren innan dess?
 
För den som kan läsa noter ligger världen öppen. För oss andra gäller att hitta en bok med sånger som vi möjligen minns melodin till… En toppenbok är Visor i juletid. Här finns bara hit-låtar! Från Blinka lilla stjärna till Natten går tunga fjät och Tomtarnas julnatt. Man blir överraskad över hur många melodier man faktiskt kommer ihåg! Och barnen kräver snart att man sjunger hela boken varje dag.
 
Det finns mängder av ny och begagnad inspelad musik att välja bland. Fråga mamma efter dina gamla smurf-skivor, Astrosmurf är fortfarande topp-pop!
 
I affärer med begagnade skivor kan man göra fantastiska fynd. Begagnad vinyl för en spottstyver kan bjuda på Klapp och klang, Anita och Televinken och Pippi Långstrump på de sju haven. Både gamla och nya inspelningar med julvisor fyller hela avdelningar i musikhandeln. Och även om du vid det här laget tycker att Stilla natt är varuhusmusik, så kommer din telning länge än att fascineras. Mora Träsk har gjort många geniala skivor, både allmänt roliga och särskilda för underhållning av fastspända små bilåkare.
 
Ett tips när bebisen blivit barn, Trafik-Trolle på kassetter från Trafik-klubben. Michael B Tretow, mannen bakom ABBA-soundet, har här hittat på så otroligt roliga sånger och sagor, att vuxna måste sluta diska när bandet går.
 
Börjar Lillan bli så stor att hon kan halvligga i ditt knä nu och titta i en bok?
 
Bilder
Först kommer pekböckerna. Välj en som du tycker om, då är chansen större att den blir "läst" och inte bara tuggad på. Många små vill titta om och om igen. Fast kanske bara på sidorna med traktorn och giraffen. 
 
En egen variant på pekbok är några foton i plastfickor. Eller klipp ut bilder ur tidningar och plasta in i självhäftande plast till en lång blank rad. Det blir en fin vik-bok att leka med och titta på. Bildriket i Min skattkammare-serien är en jätteball bok, full med alla sorters bilder. Från hjärtknipande bokmärkesänglar till Reuterswärds "omöjliga figurer", klassiska verk som "Nattvarden" och gamla fina sagoboksillustrationer. Vårt exemplar är fullständigt sönderbläddrat.
 
Men det är klart att du kan läsa Tomtebobarnen också för en pytting. Är pekboken seg och tråkig, läs din gamla favoritbok Katten, björnen och den skämtsamma hunden. Det hörs på dig att du gillar den och den glädjen kan till och med få barn att uppskatta Nalle Puh.
 
Många fina och skamlöst billiga barnböcker hittar du på antikvariat. Äldre upplagor av till exempel Beskow-sagor har vackrare tryck och mer rytmisk vers. "En bok för alla" erbjuder kvalitetsböcker för småpengar, till exempel Petter och hans fyra getter och Vinga på villovägar.
 
Nu är det ju inte alltid man delar barnets intressen. Att läsa saga och sjunga och ramsa är ju en sak, men att i timmar suga och titta på en visp är svårt att engagera sig helhjärtat i.
 
Leka med saker
Det är inte alla barn, i synnerhet inte förstabarn, som uppskattar golvliggning på filt. Allt roligt verkar ju försiggå i stolhöjd! Och barn är programmerade att vilja lära sig och vara med på allt du gör. Innan barnet kan sitta kanske det tycker om en stund i babysitter? Spänn upp ett snöre framför och knyt till exempel en sked, en strumpa och en måttsats eller liknande på lagom avstånd så att barnet kan nå dem. Kräver förstås ständig tillsyn men kan roa medan du viker tvätten eller lagar mat bredvid.
 
Så fort barnet kan sitta i barnstol kan du ha sällskap vid diskbänken. Kanske får du laga maten färdigt i lugn och ro om pyret får hjälpa till att gegga med en klick smör eller klämma litet på en gurka? Diska färdigt medan Junior sitter bredvid dig i sin barnstol och leker med alla sug- och bitvänliga slevar, burkar, silar och vispar som du fiffigt nog har i översta kökslådan.
 
När barnet börjat krypa och undersöker lådor och skåp, så blir det lugnare och roligare om allt farligt och ömtåligt är bortplockat nertill. Då kan ni lyfta ner lillan och låta henne gå bärsärk bland kastruller och slickepottar och själva äta färdigt i lugn och ro. Er romantiska måltid blir i och för sig ackompanjerad av kastrullslammer och lockdunkande men det är roligt att någon gång, under detta intensiva år, äta varm mat!
 
Text: Anna Hillerberg