Många vet inte om att de har delade magmuskler efter graviditeten

Många vet inte om att de har delade magmuskler efter graviditeten

Nu finns ett nytt avsnitt av Allt för föräldrar-podden ute!I det gästas Maria Wigbrant av plastikkirurgen Gabriella Sellman. De pratar om rectus diastas vilket kan uppkomma efter en graviditet om kvinnans magmuskler inte går ihop igen efter förlossningen.

Under en graviditet skapar kroppen plats för barnet i mammans mage, bland annat genom att dela på magmuskulaturen. Ofta går musklerna ihop igen automatiskt men hos många kvinnor gör de inte det, och en stor del av dessa vet inte ens om att sina muskler ine gått ihop. Många kvinnor upplever besvär med magen efter graviditeten utan att veta om att de har en delad magmuskulatur. Det kan vara besvär som ryggont, problem att gå på toaletten, en känsla av att magens innehåll ständigt trycker nedåt eller att putmagen inte försvinner trots hård träning. Vill du veta mer om rectus diastas ska du lyssna på vårt senaste avsnitt av Allt för föräldrar-podden "9. Dr. Gabriella Sellman - delade magmuskler efter en graviditet".

Du hittar avsnittet i din podcastapp genom att söka på "Allt för föräldrar". Kom ihåg att prenumerera på vår podd för att inte missa kommande avsnitt. Har du ingen podcastapp kan du lyssna direkt här!

Avsnittet är inspelat i samarbete med Akademikliniken 


Vill du läsa om våra tidigare publicerade avsnitt? Följ länkarna nedan: 

1. Vimmelmamman Lotta Gray - motgångar som stärker 
2. Emma Philipsson - samtal med en doula 
3. Kostrådgivare Ulrika Davidsson & Tanja Fylking om hälsa 
4. Åza Brennander - Entreprenörskap
5. My Martens - mot ett hälsosamt liv
6. Karolina Ersson - sexuell hälsa 
 
7. Jessica Olérs Brelid - egentid 
8. Camilla Stenfeldt - IVF och ofrivillig barnlöshet