Familj

Silltårta recept midsommar jul matjetårta matjesill

Recept på matjesilltårta

Denna goda tårta passar lika bra på julbordet som till påskmaten och midsommarlunchen. Den är enkel att göra och omtyckt av både barn och vuxna! Tårtan kan dessutom med fördel göras dagen innan den ska ätas.

För åtta portioner behöver du:

Tårtbotten:

1 liten kavring (ca 300 g till 8 port)

1 dl smält smör

Fyllning:

3 gelatinblad

● 6 matjessillfiléer

1 rödlök alt. en knippe gräslök

1 1/2 dl vispgrädde

1 1/2 dl crème fraiche

1 1/2 dl kesella/kvarg

1 burk stenbitsrom (svart eller röd, à 60 g)

Gör såhär:

Tårtbotten: Mixa kavring och smält smör i en matberedare tills det får en slät konsistens. Tryck ut i en rund form med löstagbara kanter.

Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Finhacka matjessillen och rödlöken (passar till jul) och gräslök (passar till påsk eller midsommar), men spara lite lök till gardering. Vispa grädden. Blanda detta med crème fraiche, kesella och stenbitsrom. Spara en sked stenbitsrom till gardering. Ta upp och gelatinbladen. Värm dem i en kastrull. Vänd ner gelatinet i matjessillsblandningen. Fördela sedan över kavringsbottnen. Ställ kallt, med fördel över natten.

Ät och njut!

Matjestilltårtan är helt fri från ägg. Vill du ha den laktos- gluten eller mjölkproteinfri väljer du vara sådana alternativ.

(Källa: ica.se, bild: christoferskok.blogspot.se)

Publicerad: 2015-12-20

Uppdaterad: 2016-06-20

Powered by Labrador CMS