Planera barn

Menscykeln: Här är allt du vill veta

Menscykelns första dag är den dag man börjar blöda. Hur ofta det är och hur lätt eller jobbigt det känns är väldigt individuellt.

"Ont, det gör ont, men det går. Jag har klarat det rätt länge, jag börjar bli van", sjunger Lena Ph på radion, och några dagar varje månad är man benägen att hålla med.

Mens är förenat med smärta för de flesta kvinnor och när det är mensdags ser hormoner till att livmodern sätts i kramp för att stöta ut livmoderslemhinnan. Det är krampen i livmoderns muskler och blodkärl som gör ont. En del menar att smärtan också beror på att livmoderhalsen utvidgas när blod och vävnadsrester passerar.

– En del har väldigt lindrig mensvärk, medan andra ligger dubbelvikta på sängen när det är som värst. Livmodern jobbar på olika sätt för olika kvinnor och dessutom är det individuellt hur vi reagerar på smärta, säger Elisabeth Storch Drobin som är legitimerad barnmorska.

Har bäddat för bebis

Under menscykeln blir slemhinnan i livmoderns vägg tjockare, fylligare och mjukare för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om kvinnan inte blir befruktad behövs inte bolstret och slemhinnan stöts ut. Knappt en halv deciliter brukar det röra sig om totalt, men mängden varierar både mellan gångerna och mellan kvinnor.

– Vissa blöder bara 10-15 milliliter, men de som har riklig mens kan blöda upp till två deciliter. En anledning till att man blöder mycket kan vara att man har långa cykler, då slemhinnan byggs upp under längre tid, säger Elisabeths kollega Helena Ihre, också hon legitimerad barnmorska.

Olika långa cykler

I genomsnitt är en menscykel 28 dagar, men det normala antalet dagar skiljer stort från kvinna till kvinna.

– Det finns en enorm spännvidd. Från dem som blöder varje vecka, till dem som har 50 dagar långa cykler. De med långa cykler är lika fertila som andra när de har ägglossning, men det kan vara svårare för dem att veta när det är, säger Elisabeth Storch Drobin.

Vissa preventivmedel minskar blödningen och det gör också det receptfria läkemedlet Cyklo-f. Mängden kan också förändras naturligt längs livet. Unga tjejer blöder ofta relativt mycket och sedan ställer det in sig på en lägre nivå. Vissa kvinnor blöder mer efter att de fött barn och när man närmar sig klimakteriet blir mensen mer oregelbunden och ibland kraftigare.

Ha det så bra som möjligt

Mens är en naturlig del av livet och mensvärk är inte farligt, men självklart ska man se till att ha det så bra som möjligt även då. Det finns till exempel ingen anledning att vara tapper och stå ut med smärta om man tål värktabletter. De som innehåller ibuprofen, som Ipren, brukar fungera bra vid mensvärk.

– Man kan också sätta sig i duschen och spola varmt vatten mot magen. En värmedyna är ett annat alternativ som en del tycker är skönt, säger Elisabeth Storch Drobin.

Om man har sexlust eller inte under mensen är olika. Många vill inte, men de som kan njuta då behöver inte tveka av medicinska skäl.

– Det är inte farligt att ha samlag under mensen, men man ska tänka på att man är extra infektionskänslig, vilket ställer krav på hög hygien för både mannen och kvinnan, säger Helena Ihre.

Är du intresserad att veta datum för just din mencykeldagar och när du har ägglossning, se vår ägglossningskalender .

Text: Eva Annell

Är du alltid extra trött när du har mens? Ingen fara. I videon nedan får du svar på varför du känner dig extra gäspig under din vecka.

Powered by Labrador CMS