Misstänker du att ditt barn fått höftsnuva? Här är symptomen att hålla koll på

Misstänker du att ditt barn fått höftsnuva? Här är symptomen att hålla koll på

Har ditt barn någon gång drabbats av höftsnuva? Ja, du läste rätt. Det smått komiska namnet kom till just för att sjukdomen ofta är som mest påtaglig under höstmånaderna. Coxitis simplex som den heter i medicinska termer är en inflammation i höftleden som innebär att det bildas mycket vätska i höftleden.

Höftsnuvan är vanligast i fem-sexårsåldern, men förekommer även för både mindre och äldre barn, och är även något vanligare hos pojkar.

Vad är då symptomen?
Man märker ofta att barnet får ont av att gå. Det kan värka och smärta i både höften, låret och ibland vid knät. För vissa är smärtan lindrig, medan den för andra är så pass illa att man inte kan gå överhuvudtaget. Ofta drabbar sjukdomen barn som precis varit förkylda eller haft någon annan infektion innan. Det är viktigt att en läkare får kika på benet, och detta är extra viktigt om barnet har feber och/eller inte kan gå på benet.

När det gäller små barn som inte kan förklara själva var de har ont kan man ofta märka att de vaknar och är ledsna på natten, eller helt enkelt får svårt att stödja på benet. 

LÄS ÄVEN: Så agerar du om ditt barn sätter i halsen 

Hur behandlar man sjukdomen?
Det finns egentligen inte så mycket man kan göra förutom att vila. Man ska helst ligga till sängs. I vissa fall kan barnet behöva läggas in på sjukhus, detta är vanligast om smärtan är så pass illa att man får feber och inte kan gå.

För föräldrar som inte känner till höftsnuva kan det ibland kännas obehagligt om barnet börjar halta. Ofta tror man att det är något annat som är fel, och vanligt är också att föräldrar söker vård för att de tror att benet gått ur led. Drabbas inte av panik, men se ändå till att uppsöka vård så att andra komplikationer kan uteslutas antingen genom en liten titt från en läkare alternativt genom ultraljud.

(Källa: 1177 Vårdguiden)

Vab-säsongen är igång, vilket många av oss småbarnsföräldrar redan märkt med besked. Men ibland kan det vara svårt att veta hur du ska underhålla barnen när ni är hemma. I viden nedan ser du fem tips på saker att göra med barn när du vabbar.