"Mitt barn vill starta en Youtube-kanal – ska jag tillåta detta?"

Youtube, Tik-Tok och Instagram kan vara en rolig plats för barn att uttrycka sin kreativitet och känslor. Men hur ska man tänka som förälder? Anna Sundstrand slog igenom som 12-åring i barngruppen "Play", här är hennes råd till föräldrar.

Var du ett av de barn som drömde om att bli pop-stjärna? Dagens "barnstjärnor" slår igenom på sociala medier såsom Youtube och Tik-Tok, därför är det inte konstigt att dina barn kan komma att villja starta egna konton där. Det här kan väcka en hel del frågor och orosmoln hos föräldrar.

Vi har pratat med den tidigare "barnstjärnan" Anna Sundstrand, som slog igenom som 12-åring i gruppen "Play" som fick ett internationellt genombrott med hiten "Us Against The World" i början av 00-talet.

 

Anna om livet som barnstjärna

 

Gruppen hade Beyoncés pappa Matthew Knowles som manager, var förband till Destiny's Child och sågs i TV-program som Good Morning America och TRL. Anna har erfarit den tuffa underhållningsbranschen och är nu aktuell med boken "Du är utbytbar" som beskriver maktspel, utfrysning och mobbing som hon utsattes för av de andra tjejerna i gruppen, management och skivbolaget. Anna vittnar själv i boken om fokus på utseende och en vilja att få tjejerna, som alla inte ens fyllt tonåringar, att framstå som vuxna.

I en intervju med Alltförföräldrar berättar hon om vad som är viktigt att tänka på om ditt eget barn vill starta en Youtube-kanal och har drömmar om att slå igenom på nätet.

Foto: Evert Borjas / Pressbild

"Mitt barn vill starta en Youtube-kanal – ska jag tillåta detta?"

 

– Finner ditt barn en enorm lycka och glädje i att sjunga tycker jag att som man som förälder ska stötta. För mig själv var musiken allt och en flykt från mobbning där jag fick uttrycka mina känslor och kreativitet,  säger Anna till Alltförföräldrar.

Det finns dock ett särskillt tecken du bör vara extra uppmärksam på.

– Dock är det bra att som förälder vara delaktig i vad som läggs upp, det är till exempel bra att läsa kommentarer tillsammans och ha öppna diskussioner. Det viktigaste är att ditt barn finner glädje i att göra det hen tycker är roligt. Om den glädjen försvinner: Var uppmärksam.

Vill du veta mer om säkerhet för barnen på internet? Då borde du läsa den här artikeln om hur du som förälder kan göra nätet mer säkert för ditt barn.

Foto: Phawat / Shutterstock och Evert Borjas / Pressbild