Annons:
Moderkakan - livgivande och nyttig

Moderkakan - livgivande och nyttig

Under nio månader förser moderkakan det nya lilla livet med allt som hon eller han behöver. Genom en snillrik konstruktion kommer moderns och barnets blod i nära kontakt med varandra, utan att blandas. Syre, näringsämnen och hormoner överförs till fostret, och mamman tar upp koldioxid och andra avfallsprodukter. 
 
En moderkaka består av bindväv, blodkärl, foster- och åderhinna och är sprängfylld med protein, hormoner och blod. Vad kan vara mer återuppbyggande (revitalizing?) än detta kraftpaket som närt fostret under livets begynnelse? På en skönhetssalong på Avenyn i Göteborg kunde man för tio år sedan få en serumkapsel med placentaextrakt (moderkaka heter placenta på latin) insmord i ansiktet. Den ultimata föryngringskuren!
 
När det blev känt att moderkakor från människor användes i antirynkkrämer och föryngrande skönhetskurer blev det debatt om det etiskt riktiga i detta och sedan dess används inte människoplacentor i den internationella kosmetikaindustrin. Det finns inga vetenskapliga bevis för moderkakans undergörande verkan för hyn men den kan fortfarande dyka upp som ingrediens i vissa hudvårdsprodukter. I många år skänkte eller sålde svenska sjukhus sina överblivna moderkakor till läkemedelsindustrin som utvann protein ur dem för att tillverka gammaglobulin. Nu gör man inte det längre på grund av de höga och dyrbara kvalitetskrav som gäller för blodprodukter. 
 
I dag bränns de flesta moderkakor som biologiskt avfall. Det är dock inte alla moderkakor som går upp i rök. En del nyblivna föräldrar ber om att få ta hem moderkakan för att gräva ner den på en vacker plats i naturen eller i den egna trädgården. En symbolhandling då föräldrarna välkomnar det nya livet och kanske tänker ut ett namn till barnet. Somliga planterar ett vårdträd på den närande moderkakan och barnet får då ett jämngammalt träd att växa upp med. I väntan på att tjälen ska gå ur jorden eller på att du ska köpa det där torpet du alltid drömt om får moderkakan snällt ligga i frysen – till många mor- och farmödrars förskräckelse!
 
Traditionen att gräva ner moderkakan i jorden kommer troligen från den tid då kvinnor förlöstes av jordemödrar i hemmen. Efterbörden måste tas omhand och ett bra sätt var att gräva ner den, bränna den eller varför inte äta upp den?
 
Barnmorskan Cayenne Ekjordh är säker på att den gamla tidens jordemödrar bjöd nyblivna, blodfattiga mammor – och pappor också för den delen – på en och annan mustig gryta. 
– Första gången jag hörde talas om det skrek jag ”Åh, vad hemskt!” Sedan tog det tre år från tanke till handling. Alla däggdjur äter sina moderkakor och det som övertygade mig var att till och med kor, som är strikta vegetarianer om de själva får välja, äter sina, berättar Cayenne Ekjordh roat.
– Alla förfasar sig, men finare och nyttigare kött får man säkert leta efter.
 
Efter en hemförlossning där modern förlorat en och en halv liter blod serverade Cayenne moderkakan tillagad i lergryta tillsammans med ett gott rödvin och tända ljus på bordet. Mannen sa: ”Det var det godaste jag har ätit” och frun såg ut som en rosenknopp fyra dagar senare. Även till vegetarianer har Cayenne serverat denna annorlunda rätt och de har nyfiket smakat utan några biverkningar.
 
En annan sann historia är den om en överläkare på Gotland som i hemlighet tog med sig moderkakor från förlossningen hem och grävde ner dem i sin rosenträdgård. Med dessa mytomspunna undergörare som gödningsmedel tävlade han internationellt med sin rosodling och hade stor framgång. 
 
Så nu när du ska till att föda barn, tänk till två gånger innan du kasserar din fantastiska, näringsrika och så användbara moderkaka som biologiskt avfall.
 
Annons