När kan mitt barn ha barnvakt första gången?

När kan mitt barn ha barnvakt första gången?

Vid vilken ålder kan mitt barn börja med barnvakt? Kan jag skada mitt barn genom att lämna bort det för tidigt? Vem ska passa mitt barn? Det är några av de vanligaste frågorna gällande barnvakter, och här hittar du svaren på dem.

Många småbarnsföräldrar undrar när det är möjligt att lämna sitt barn till en barnvakt första gången. Det är ofta ett stort beslut som är fyllt av känslor och det är inte konstigt att det är så. Du lämnar ju trots allt bort ditt barn, det som du älskar allra mest. Men man kan inte förneka att en bra barnvakt kan göra under för livet som förälder, och även vara positivt för barnet. Så vad är det som gäller? Läs vidare för att få svar på dina frågor:
 
Beror på barnet
Hur gammalt ditt barn kan vara när du lämnar det för en längre stund beror på barnet. Vissa barn tycker att det är mycket obehagligt att bli lämnad medan andra snarare tycker att det är spännande. 
 
Det kan vara så att första gången isär handlar lika mycket om att du som förälder ska vara redo. Var därför inte rädd för att tänka efter hur du känner, och ta med det i beräkningen.
 

Varningstecken
Små barn har korta minnen och kommer lätt ur rutiner. Det är vanligt att barn behöver extra närhet efter att ha haft en barnvakt. Om det håller i sig extra länge är det en signal att det är läge att vänta lite med att ha en barnvakt nästa gång.

Det är dock bra att inte lyssna på alla skräckhistorier om vilket trauma det är för barnet att bli bortlämnat, även om det bara är för några timmar. I de allra flesta fall kommer barnet att klara barnpassningen utan några som helst bestående problem.
 
Vem ska vara barnvakt?
Det allra bästa är om den första barnvakten är någon som barnet känner väl, som en släkting eller nära vän. Det gör övergången enklare och barnet kan ändå känna trygghet. En annan idé är att låta barnvakten komma hem till er snarare än tvärtom, återigen för att öka tryggheten. Ge även barnvakten ett mat- och sovschema, så att barnets rutiner inte rubbas för mycket.
 
När du lämnar barnet är det viktigt att vara tydlig. Försök även att hålla ditt humör under kontroll även om det här såklart kan vara känslosamt för dig med. Om du är lugn och glad är det större chans att ditt barn känner samma sak. Det är inte en bra idé att smita iväg då barnet definitivt kommer att märka att du är borta någon gång. 
 
Lagom ålder för barnvakt
Den vanligaste frågan gällande barnvakter är vid vilken ålder det är lämpligt att börja. Det enkla svaret är helt enkelt att det är viktigt att använda sitt sunda förnuft. Det är skillnad på att låta mormor ta ut din sovande tremånaders på en promenad med barnvagnen och att lämna en liten hela nätter. 
 
Du som förälder känner ditt barn bäst och kan bäst känna av i vilken takt barnet kan vänja sig vid att vara utan er. Det är en stor fråga, väl värd att lägga lite extra tid på. Ett tryggt barn som klarar av att vara ifrån föräldrarna några timmar eller över natten gör ju ert föräldraliv så mycket enklare. Dessutom är det en gåva till ditt barn, som blir säkrare och får fler viktiga personer i sitt liv.
 
Det här är svåra frågor och ibland är det skönt att få stöd från andra föräldrar i samma situation. Här under finns en bra forumtråd där du kan diskutera allt om barnvakter.
 
LÄS MER: Hur gammalt var barnet när ni hade barnvakt första gången? (Från vår systersajt Familjeliv)
 
Foto: Yuganov Konstantin/Shutterstock.com