Naturläkemedel som lindrar vid PMS

Naturläkemedel som lindrar vid PMS

I hälsofackhandeln finns det naturliga preparat som kan göra veckan före mens mer behaglig. Här är fyra som är värda att testa.
 
Femal balans heter ett av de mest undersökta naturmedlen mot PMS och det har visat sig ge en tydlig effekt. I en studie på Fredriksbergs sjukhus i Köpenhamn fick fyra av fem kvinnor effekt. 
 
Femal balans reducerade symtomen med femtio procent och förbättringen var särskilt stor när det gällde irritabilitet och kort stubin. Naturmedlet gav också effekt på huvudvärk, spänning i brösten och känslan av att magen svullnar. En del kvinnor sa att de sov bättre.
 
Femal Balans är tillverkat av pollen från bland annat råg och timotej, men ska inte vara allergiframkallande. Det beror på att ämnet som kan utlösa allergi hos vissa sitter i pollenskalet och skalet finns inte med i slutprodukten.
 
Femicur är godkänt av Läkemedelsverket som marknadens första naturläkemedel mot PMS. Den aktiva beståndsdelen i Femicur är munkpeppar, som bland annat minskar överkänsligheten mot det egna gulkroppshormonet progesteron som utsöndras från äggstocken.
 
I en stor klinisk studie år 2000 deltog 1634 kvinnor med uttalade PMS-symtom. Deras besvär minskade påtagligt eller helt och hållet efter tre menscykler med Femicur. Fysiska symtom som ömma bröst, huvudvärk, svullnadskänsla minskade med hälften. På de psykiska symtomen hade Femicur ännu större effekt.
 
Aqualette rekommenderas av Apoteket och kan tas för att lindra svullnadskänslan vid PMS kan du prova ett milt vattendrivande naturläkemedel. Tabletterna tas dagligen i högst 2 veckor före förväntad mens. 
 
Ziara är ett annat naturläkemedel som enligt Apoteket kan lindra PMS-symtom som till exempel ömma bröst, svullnadskänsla, oro och irritabilitet. Ziara tas dagligen under hela perioden utan uppehåll. Det kan ta upp till 3 månader innan du märker någon effekt av behandlingen. 
 
Sök läkare 
Ta kontakt med sjukvården om: du lider mycket av dina besvär, särskilt om du är mycket nedstämd.
 
Text: Eva Anell