Annons:
Naturlig hudvård för ditt barn

Naturlig hudvård för ditt barn

I dag finns det gott om alternativ inom ekologisk hudvård för barn. Och mer står på spel än när man väljer hudvårdsprodukter till sig själv. Mängden kemikalier som sammankopplas med allergier uppmärksammas allt mer. Att välja ekologiskt och naturkosmetik är att bry sig om sig själv och andra.
 
Barn är inte små vuxna 
Det nyfödda barnets ömtåliga hud är ungefär en femtedel så tunn som hos en vuxen. Hudtjocklek utvecklas linjärt med åldern, och därför är barnets hud mer utsatt och reagerar känsligare på yttre retning under många år. 
 
Det bästa sättet att skydda sig från hudirritationer och narig och torr hud är att försöka bevara det naturliga skyddshölje som vi alla föds med genom att tillsätta fuktihgetbevarare och mjukgörare. Och det gäller att hjälpa till i god tid. 
 
Barnet har tunnare hud och sämre förutsättningar att bryta ner kemikalier. Deras organ är mer sårbara för kemisk exponering, samtidigt som exponeringen mot kemikalier är större per kilo eftersom de väger mindre. Syntetiska kemikalier och parfym anses öka risken för allergier, och barnet har flera år i sitt framtida liv där skador kan utvecklas.
 
Blöjproblem
Känslig babyhud reagerar lätt med irritation som rodnad eller sårighet innanför blöjan. Orsakerna är ofta en kombination av flera olika faktorer, t.ex. åtsittande blöjor, förlängd kontakt med avföring och urin, friktion, ändrad kost, antibiotikabehandling, diarré och fukt. 
 
Blöjeksem som uppkommer på grund av en bakteriell infektion är ovanligt – i färre än 1 av 3 fall är detta orsaken. 
 
En kräm som skyddar mot väta och bakterier, utan att hämma hudens andning är det bästa. Aktiva ingredienser förutom vegetabilisk olja kan till exempel vara extrakt  av kamomill och calendula som verkar lindrande och  lugnande för huden.
 
Lättirriterad hud
Eksem är vanligt hos barn och ungdomar och beror i de flesta fall på medfödda egenskaper hos huden. Detta gör att huden reagerar på ett speciellt sätt på yttre och inre påverkan. 
 
Har ditt barn anlag för eksem är det extra känsligt för kontakt med irriterande och/eller uttorkande ämnen, torr luft och kyla. Det är därför viktigt att förhindra hudens uttorkning med lämpliga mjukgörare och att dämpa inflammationen om den uppstår med kortisonpreparat.
 
Hudreaktionerna kallas spädbarnseksem, böjveckseksem eller atopiskt eksem. Cirka 15-20% av alla barn har eller har haft atopiskt eksem.
 
Väder & vind
Barn utforskar världen genom lek. Lika hälsosamt och stimulerande som det är att uppleva väder och vind, lika viktigt är ett pålitligt skydd för kyla och hårt väder. Ömtålig barnhud reagerar särskilt känsligt på sådant. 
 
Småbarnshuden kan inte själv producera  sitt eget skyddande pigment (melanin) det första året. Därför är det bäst att hålla barnet borta från direkt solljus det första året. Och även längre upp i småbarnsåren är huden känsligare mot sol än den vuxna huden.
 
Även i skuggan kan det vara bra att använda solskyddskläder eller en  säker solcreme, eftersom det inte går att undvika solens strålar helt och hållet.
 
Text: Malin Juell, www.weleda.se
Annons