Annons:
KRÖNIKA:

KRÖNIKA: "Nej Socialstyrelsen, ni avdramatiserar inte barnäktenskap!"

Ingen kan väl ha undgått den otroligt provocerande broschyr som Migrationsverket och Socialstyrelsen tagit fram med information om vad som gäller i Sverige kring barnäktenskap? Nej, jag misstänkte väl det. Har verkligen funderat på hur människorna som valde att ta denna i bruk kom fram till att "ja, detta är en svinbra idé". Det måste varit under extremt trötta former i sådana fall.

Jag blir lite lätt illamående när jag ser illustrationerna på framsidan av broschyren. Någon har alltså bemödat sig med att designa denna. Som att det vore något man satte sig i fåtöljen hemma och bläddrade igenom en fredagkväll. Eller något man satte sig i väntrummet och glatt bläddrade i under besöket på vårdcentralen. Nä, tänk om och tänk rätt nästa gång. 

Broschyren som Migrationsverket och Socialstyrelsen tagit fram handlar kort och gott om reglerna i vårt land gällande barnäktenskap. Detta i och med att det faktiskt finns människor som kommer till Sverige och är i just det relationsstadiet. Det vill säga, gifta med ett barn. Det som är värt att nämna och som får mig att både höja på ögonbrynet och gnugga mig i ögonen är utformningen på broschyren (som fram tills idag, 29/3 2018 även fanns som PDF att ladda ner) är som vilket informationsblad som helst.

"Eftersom barn under 15 år har en absolut rätt till skydd mot sexuella handlingar är det olämpligt att ni bor tillsammans", står det. Nja, jag skulle väl våga påstå att det inte bara är olämpligt. Det är så mycket mer fel i detta. Och ett av det största av dem alla är att detta alltså ska rikta sig till de som väljer att bosätta sig i vårt land. "Hej och välkomna kära turist, vänligen läs denna trevliga broschyr innan du väljer att bosätta dig här". Socialstyrelsen och Migrationsverket har alltså medvetet valt att avdramatisera detta för att informationen skall tas emot mycket bättre. Ett skämt är vad det är. Det går inte under några omständigheter att avdramatisera barnäktenskap. Nej, bara nej. Jag hoppas få slippa läsa "information till dig som väljer att våldta ditt barn" nästa månad. 

Låt mig nu förmedla hur det bör låta istället.

"Det är totalt förbjudet att ingå äktenskap med ett barn i Sverige. Det är moraliskt oacceptabelt. Ett barn är ett barn, och barn under 15 år skall under alla omständigheter skyddas mot sexuella handlingar. Påföljden för lagbrott blir fängelse. Det är även förbjudet att ha utföra sexuella handlingar mot ett barn, att slå ett barn, att psykiskt misshandla ett barn, att tvångsmata ett barn, att könsstympa ett barn, att att att..." Tja, fast på lite enklare svenska kanske. Broschyren som tyvärr nådde en hel del av folket och gav uttryck för arga mediala delningar var väldigt tolkningsbar och det är väl egentligen det största problemet av dem alla. 

En broschyr om våra svenska lagar och regler ska INTE gå att tolka som man vill. Och speciellt inte lagar som rör våra barns rättigheter. Dessa ska skyddas till den grad att de inte går att rubba på överhuvudtaget. Våra barn ska skyddas till den grad att de inte går att skydda mer. Och det är vi vuxna, inklusive de vuxna som väljer (eller inte väljer, för den delen) att komma till Sverige som till den yttersta grad ska se till att skydda de barn som lever här. Punkt. 

 

Mimmie Bikazzan

Fler krönikor: 

KRÖNIKA: "Jo, det är visst okej att vilja se ut som alla andra". 
K
RÖNIKA: "Jag vill inte vara en perfekt förälder"
K
RÖNIKA: "Att vara en jävla Stockholmsförälder"
K
RÖNIKA: "Att leva i nuet med våra barn gör oss lyckligare"

Annons