Nu är vinterkräksjukan här. Så undviker du att smittas!

Nu är vinterkräksjukan här. Så undviker du att smittas!

Vinterkräksjukan. Behöver vi säga mer? Nu är den tyvärr här och vi vill nog alla göra allt vi kan för att hålla en borta från både oss själva och från barnen. Här kommer lite tips på hur du kan undvika att bli sjuk, även om viruset ändå kan smyga sig på från oväntat håll.

1. Eftersom vinterkräksjukan sprids genom direkt kontakt med personer som är smittade, ska du självklart inte umgås med någon som är sjuk.
2. Ät och drick inte mat eller dryck som någon sjuk kan ha hanterat, som exv. bufféer eller liknande.
2. Tvätta händerna noggrant med tvål och vatten när du varit på toaletten. Torka dem med en pappershandduk.
3. Handsprit kan användas för att döda bakterier, men det ska inte ersätta tvål och vatten!
4. Är någon i familjen sjuk är det viktigt att var noga med städningen av toaletten. Har ni flera toaletter i hemmet kan det vara en idé att de som är sjuka använder en toalett, och de andra en annan. När en sjuk person varit på toaletten är det bra om han eller hon fäller ner toalettlocket innan spolning för att minska risken för att bakterierna sprids i rummet.

Tänk även på att…
… från det att man blir smittad tills det att viruset bryter ut tar det mellan 12-48 timmar. Sedan brukar besvären hålla på i cirka två dygn. När besvären är borta helt bör man ändå vänta absolut minst ett dygn, men helst två, innan man går tillbaka till jobbet eller skolan. 

 

LÄS ÄVEN: När smittar magsjuka?