NUB-teorin: Så ska du kunna se om du väntar en flicka eller pojke redan i vecka 12

NUB-teorin: Så ska du kunna se om du väntar en flicka eller pojke redan i vecka 12

Har du hört talas om NUB-teorin? Det är en teori som sägs visa huruvida fostret i magen är en flicka eller pojke redan i vecka 12. Trots att det är oviktigt vilket kön bebisen har så är det ändå lite roligt att fundera kring det som rör sig inuti magen, eftersom man ju är så nyfiken på det lilla livet.

Fram till omkring vecka 9-10 av graviditeten utvecklas embryot i magen på samma sätt, oavsett om det är ska bli en flicka eller en pojke. I omkring vecka 11 börjar det som sedan ska bli en penis eller en snippa att utvecklas, men det är förstås väldigt litet, däremot det finns vissa tecken som visar om det blir en flicka eller en pojke. Det är en teori som går ut på går ut på att man studerar ultraljudsbilderna för att ta reda på barnets kön, därav "NUB teori". 

LÄS ÄVEN: NIPT- ett jättekliv inom fosterdiagnostik

Viktigt är att barnet ligger i rätt position, det vill säga så platt som möjligt på ryggen med benen uppåt. För att se vilket kön det blir tittar man på vinkeln på den utbuktning som senare blir en snippa eller penis. Är det en flicka har utbuktningen en vinkel på mindre än 30 grader, och är det en pojke så har utbuktningen n vinkel på över 30 grader. 

Den här bilden tyder på att det är en flicka, eftersom lutningen är nästintill horisontell, alltså en lutning på mindre än 30 grader. 

Nub teori Nub test flicka eller pojke i vecka 12 ultraljud

På den här bilden däremot är det mer lutning, mer än 30 grader, och därför tyder det på att det är en pojke. 

Nub teori Nub test flicka eller pojke i vecka 12 ultraljud

Angelica väntade sitt tredje barn och skulle e om metoden funkar. Gå in på hennes blogg här så kan du gissa om det blir en flicka eller pojke utifrån Nub-teorin!

(Bildkälla ultraljud: goodtoknow.co.uk)

LÄS ÄVEN: Så fungerar ett KUB-test

Att välja namn till er bebis är en stor sak. I videon nedan ser ni 6 saker ni borde tänka på innan ni väljer namn till barnet.