Annons:

"Efter Inez": Ny stark dokumentärfilm om att förlora ett barn i magen

Denize och Filip har allt förberett: babysäng, barnvagn, bebiskläder, och bilbarnstolen är redan monterad. Bebisen de väntar kan komma när som helst. Men på en sista rutinkontroll i slutskedet av graviditeten förändras allt, när barnmorskan meddelar att det inte längre finns något hjärtljud.

Efter Inez är en ny dokumentärfilm av Karin Ekberg, där vi får vi följa ett ungt par som förlorar sitt första barn i nära anslutning till födseln.

Tre dagar efter den ödesdigra ultraljudsundersökningen föddes Inez med en vanlig igångsättning, och Filip fick klippa navelsträngen. Den lilla flickan såg ut som vilken nyfödd bebis som helst, med skillnaden att hon inte skrek eller visade livstecken när hon kom ut.

Det såg bara ut som om hon sov, säger Denize.

Hur går man vidare efter en sådan fruktansvärd händelse? Redan dagen efter förlossningen kommer filmaren Karin Ekberg in i rummet på BB. Denize och Filip hade hört talas om henne via Denize moster, som jobbar på Spädbarnsfonden. Spädbarnsfonden är en nationell stödorganisation för föräldrar som har förlorat små barn. Karin Ekberg Foto: Linda Helin

När Karin var fyra år fick hon själv veta av sina föräldrar att hon haft en syster som dog innan födseln. På den tiden rekommenderade sjukvården föräldrarna att inte fästa sig för mycket vid det döda barnet utan att bara försöka gå vidare så snabbt som möjligt. Karin ville göra en film om vad som hände med de föräldrar som råkar ut för samma sak i dag.

Efter Inez skildrar bland annat hur vi som individer kan sörja olika och visar på tabun i vårt samhälle. Tillsammans med de medverkande får vi följa med på en omvälvande känslomässig resa, som går vi från djupaste sorg i filmens början, till hopp, värme och oväntad glädje mot filmens slut.

Jag ville få göra någonting som hade med Inez att göra, i och med att vi inte fick ha henne i livet, säger Denize.

Nu hoppas de att filmen ska bli ett stöd för andra föräldrar i samma situation som de själva, då ämnet är tabubelagt. När det kommer till att prata om döden, väljer många att inte prata alls. Denize och Filip hoppas att filmen kan leda till att samtalsklimatet blir mer öppet.

De som drabbas blir väldigt ensamma, säger Filip.

Statistik från Spädbarnsfonden:

Antalet dödfödda per 1000 födslar under 2016: 3,15%

Antalet döda i slutskedet av graviditeten världen över: 2,6 miljoner. Det är fler än de som dör av Malaria och HIV tillsammans.

Länder som har färre dödfödda barn än Sverige är bland annat Norge, Danmark, Finland och Island. Det saknas kunskap om varför de andra nordiska länderna har lägre antal än Sverige, då levnadsstandarden och välfärdstjänsterna är liknande. Lägre antal i andra länder innebär att fler barn i Sverige kan räddas.

Efter Inez har premiär på bio den 29e september, och kommer att visas på SVT den 2a november.

Titta gärna på trailern nedan, och besök filmens Facebook-sida här, som uppdateras löpande med information om filmen, visningar och arbetet kring den.

På filmens egen hemsida kan ni läsa mer, samt på spädbarnsfonden.se.

 

Annons