Nybliven förälder – 10 vanligaste frågorna

Nybliven förälder – 10 vanligaste frågorna

Elisabeth Storch är legitimerad barnmorska, och driver företaget Bebiskraft som gör hembesök hos nyblivna föräldrar. Hon svarar på frågor från Allt för föräldrars medlemmar. Redaktionen passade på att fråga Elisabeth vilka som är de allra vanligaste frågorna hon får från nyblivna föräldrar som nyss kommit hem med en nyfödd bebis.
 
Vad är det viktigaste jag ska tänka på den första tiden?
Att ta tillvara på den första tiden hemma och ta det lugnt. Ofta känner man krav på sig att allt ska fungera på en gång och man måste bjuda hem släkt och vänner. De första speciella dagarna med en nyfödd (eller flera) bebis kommer aldrig igen. Vila, lär känna varandra och njut! Självklart ska man träffa släkt och vänner om man orkar och vill. Poängen är att man får säga nej och bara vara med sin nya lilla familj. Sedan finns all tid i världen för möten.
 
Jag hinner ingenting och känner mig frustrerad, vad kan jag göra?
Ställ in dig på ett lugnt tempo i åtminstone de 3 första månaderna. Många säger att det är som att ”rullgardinen åker upp” efter ca 3 månader. Då har man lärt känna sin bebis och fått in lite rutiner. Man vet när bebisen t ex har en lite längre sovperiod under dagen då man kan få en liten stund för sig själv. Släpp alla krav och måsten och njut istället för att stressa. Det är svårt i början när man inte har ett tidsperspektiv. Ibland känner en del att man aldrig kommer att ”komma loss igen”. Men ganska snabbt hittar man rutiner och lösningar som fungerar.
 
Vad är viktigt att tänka på när man ammar?
Rätt läge och position; Alla säger olika, och det känns ofta frustrerande och omöjligt att läsa och lyssna till beskrivningar. Men om vi försöker nämna det viktigaste så gäller det att mamman sitter skönt med stöd för ryggen, gärna med amningskudde (eller dylikt) i knäet för att avlasta rygg, axlar, armar och nacke. Bebisen ligger med sin mage mot mammas och vilar sitt huvud i hennes armveck.
 
Bebisen ska ta bröstet från ”mitten”, tänk mitten både från vänster och höger samt uppifrån och nerifrån. Bröstvårta och vårtgård ska in i bebisens mun. Om du känner med din tunga i din gom så känner du en ”upphöjning” en bit bak i gommen. När bebisen gapar upp ordentligt och tar ett bra tag om bröstvårtan och vårtgården, ska bröstvårtan hamna i ”upphöjningen”. Då vilar bröstvårtan fritt i bebisens mun och belastas inte. Allt detta för att bebisen inte ska dra i bröstvårtan vilket ger sår.
 
När bebisen tar ”rätt grepp” och suger, stimuleras utdrivningsreflexen och mjölken rinner ner i bebisens hals. Bebisens mun masserar vårtgården och utdrivningsreflexen tömmer ”mjölksjöarna” som ligger under vårtgården. Det är alltså inte ett sugande på själva bröstvårtan som är rätt.
 
Mamman bör äta i princip samma kost som under graviditeten, se www.slv.se (Livsmedelsverket). De flesta är väldigt törstiga under amningen, se till att få med en kanna vatten när det är amningsdags.
 
När kommer amningen igång?
Man brukar säga att det tar ca 3-5 dagar. Innan mjölken runnit till har man råmjölk som är fet och näringsrik. Det är viktigt att bebisen får ligga och amma fritt. Bebisen ”lägger in sin beställning” till brösten och säger ”så här mycket mjölk vill jag ha”. Bebisens snuttande triggar igång mjölkproduktionen. Tänk på att bebisen har så kallade tillväxperioder ca var 3.e månad. Då brukar bebisen bli missnöjd och extra snuttig ett tag, bebisen är hungrig. Brösten triggas igång ännu mer och producerar mer mjölk till den växande bebisen.
 
Min bebis vill inte ligga för sig själv, vad kan jag göra?
Bebisen har legat och skumpat i mammans mage i nio månader och alltid varit nära. När man försöker lägga ner en liten bebis kan man få protester! Bebisen vet ju inte att mamma eller pappa kommer tillbaka. Enda sättet att kommunicera ”glöm inte bort mig” är att skrika. Låt bebisen vara nära och mysa. Öva lugnt på att låta bebisen ligga för sig själv nära er, t ex i en vagga eller vagn bredvid er, då kan ni ha en hand på bebisen. Nära hudkontakt är trygghet för bebisen.
 
Min bebis har vita prickar i ansiktet, vad är det?
Prickarna som kallas milier är som små ”finnar” och beror på mammans hormoner. De kommer att försvinna och är inte farliga.
 
Det finns så många metoder beskrivna om barnuppfostran och alla säger olika. Hur ska jag veta vad som är rätt?
Det finns inget rätt eller fel. Tänk att du häller ner alla råd, tips och metoder i en hink. Sedan får du plocka upp de råd och tips som passar ert barn och er familj. En liten bebis behöver t ex nära hudkontakt och kärlek, god omvårdnad, mat, sömn och rena blöjor. Ni är bäst för ert barn. Lita på era egna instinkter och läs olika böcker. Ganska snart kommer man fram till sina egna metoder.
 
Hur länge varar kvinnans blödning och varför blöder man?
Blödningen kommer från livmoderväggen där moderkakan suttit. När den lossnar efter förlossningen blir det ett sår. Livmodern drar snabbt ihop sig och då minskar sårytan och därmed också blödningen. Blödningen kallas för ”avslag” och brukar vara i ca 6-8 veckor. Blödningen går från klarröd till mörkare och är i slutet egentligen inte en blödning utan en flytning som består av sårvätska. Det är viktigt att kvinnan tänker på sin hygien under dessa veckor och inte badar i badkar eller pool.
 
Jag vågar inte gå på toa, är så rädd för att det ska göra ont. Vad ska jag göra?
Tänk på att dricka mycket, äta mycket fibrer och röra på dig för att avföringen inte ska bli hård. Det finns salvor och stolpiller på Apoteket om du fått hemorrojder. Be om hjälp av personalen så att du får rätt behandling. Håll dig inte då blir det bara värre.
 
Mina slemhinnor i underlivet är så sköra, vi kan inte ha sex. Vad kan jag göra?
När man ammar brukar man kalla det för ”lilla klimakteriet”. Östrogennivåerna är så låga, varpå slemhinnorna blir mycket torra. Glidmedel brukar hjälpa bra.