Nytt och snabbare test för borrelia

Nytt och snabbare test för borrelia

Sommaren är underbar på många sätt, men fästingar och dess biverkningar är klart en av nackdelarna. Nu har en barnläkare i Falun kommit på ett nytt och snabbare test för borrelia.

Borrelia smittar genom fästingbett till människan och drabbar många världen över. Upptäcks inte borrelia i tid kan infektionen spridas från huden till nervsystemet och man drabbas då av neuroborrelios. Har man blivit smittad bildas en röd ring runt om fästingbettet, och den kan komma även om fästingen är borta. Oftast går sjukdomen att bota med penicillin men ju snabbare man upptäcker borrelian desto bättre. Det är därför viktigt att leta fästingar på kroppen om man vistats utomhus, och speciellt i högt gräs eller i skärgården.

Barbro Hedin Skogman är forskare vid Centrum för klinisk forskning och överläkare på barnkliniken vid Falu lasarett. År 2008 gjorde hon en avhandling om ett kliniskt test för borrelia hos barn. Tanken med testet var att göra en checklista som underlättar vården och gör det möjligt att snabbare sätta in behandling. Testet visar om risken för neuroborrelios är hög och är den det kan man snabbare sätta in antibiotikabehandlingen. Såhär säger Barbro Hedin Skogman till Dalarnas tidning:

– Denna test fungerar på de borreliastammar som finns i Europa. Just nu uppmuntrar vi barnläkare i Sverige att börja använda testet mer. Vi får se hur det blir i resten av Europa, detta är så nytt ännu.

Om det nya testet anammas av den svenska vården eller inte återstår att se men vi gillar att de att utvecklingen går framåt inom vårdens alla områden!

LÄS ÄVEN: Fästingsäsongen har börjat, skydda barnen mot TBE 
 

(Källa: Dalarnas tidning)