Familj

Planera dop namngivningsfest checklista vad tänka på

Planera dop och namngivningsfest – checklista

Ska du ha dop eller namngivningsfest för ditt barn? Oavsett på vilket av sätten du väljer att uppmärksamma ditt barn och hens namn kommer här en checklista på vad som behöver förberedas innan.

Checklista före och efter dopet eller namngivningsfesten

1. Skriva gästlista

Bestäm hur stort eller litet ni vill ha det, och skriv gästlistan utifrån det.

2. Sätt ett datum

När vill ni ha dopet eller namngivningsfesten? Det finns inga ”rätt och fel” när det kommer till hur gammalt barnet ska vara när dopet eller namngivningen är, men vanligast är när barnet är 4-5 år gammalt.

3. Välja plats

När ni vet hur många gäster ni vill ha och vilket datum som passar kan ni börja kolla på lokal. Vet ni redan innan exakt vart ni vill vara är det bättre att ta den här punkten innan ni sätter datum då det ju finns en risk att det är bokat ert önskade datum.

4. Skicka inbjudningar

När allt är bestämt är det dags att skicka ut inbjudan, det kan man antingen göra avancerat via fina inbjudningskort på posten, eller lite enklare med ett mail eller ett Facebookevent. Skriv tid, plats, vad ni bjuder på och eventuell klädsel.

LÄS ÄVEN: Dopgudstjänsten - så går den till

5. Boka eller välj en präst eller namnförrättare samt fotograf

Vem vill ni ska ansvara för att namnge eller döpa barnet? Ska vi döpa barnet i kyrkan kommer ni få någon av församlingens präster, men har ni en egen namngivningsceremoni kan vem som helst göra det. Antingen föräldrar, barnets farmor eller en nära vän. Ni väljer själva. Vill ni ha en fotograf som kan föreviga ögonblicken på dopet är det bra att boka i tid.

6. Välja klädsel till barnet och till er själva

Har ni ett traditionellt dop kanske ni vill ha en lika traditionell dopklänning. Vissa har dopklänningar som gått i släkten i generationer, men om inte brukar det finnas att låna i församlingen. Vill man inte ha dopklänning går det förstås bra med andra kläder också, och det samma gäller på namngivningsceremonin. Oavsett vad ni vill att barnet, och ni själva och eventuella syskon ska ha för kläder är det skönt att ha det ordnat i tid.

7. Ceremonins program och musik

Sedan är det dags att sätta agendan för ceremonin. Ska någon hålla tal, läsa en dikt eller kanske sjunga en sång? Och ska ni ha gemensamma sånger som alla sjunger så behöver ni trycka upp texter på dessa. En vanlig sång som många spelar på dop eller namngivning är t.ex. Barnatro av Einar Westling. Döper ni ert barn kommer ni få hjälp av prästen som har stor erfarenhet av att hålla i dop, men har ni namngivningsceremoni får ni välja helt fritt hur ni vill göra – men oavsett är det skönt att ha ett program klart.

8. Fika och mat efteråt

Efter själva ceremonin är det vanligt att ha lite mat eller fika. Vill ni catera eller laga eget? Sätt upp en plan för hur mycket som behövs och boka eller inhandla det.

9. Eventuella tackkort

Vill ni skicka tackkort efteråt till dem som kom? Antingen skickar ni ut det med post, vilket kan kännas fint och personligt, men det går minst lika bra att skicka ett sms, ringa eller skriva på Facebook och tacka för att personen kom och för eventuella presenter.

INSPIRATION: Så planerar du dopet - 24 saker att tänka på - på MinBebis.com

Powered by Labrador CMS