Hälsa

PMS och PMDS – allt du behöver veta

PMS och PMDS – allt du behöver veta

De flesta vet vad PMS innebär. Men har du lika bra koll på vad PMDS är? Här reder vi ut begreppen.

Om PMS

PMS, som står för premenstruellt syndrom, innebär precis som namnet antyder att det är symptom som uppstår innan mensen. PMS kan upplevas både fysiskt och psykiskt. Vanliga symptom är ökad känslighet, ömma bröst, humörsvängningar och värk i den nedre delen av magen.

Vissa känner inte av PMS över huvud taget, medan andra får många symptom varje gång. Om du blir väldigt deprimerad under din PMS kan du lida av PMDS, och inte PMS.

Om PMDS

PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom och ungefär 3 till 5 procent av kvinnor i fertil ålder har PMDS. Syndromen vid PMDS är mer psykiska än fysiska, och kan likna en depression eller ångest. När mensen väl kommer brukar symptomen dock försvinna, för att sedan återkomma om en månad igen. Tillvaron påverkas mycket av PMDS, och vissa undviker att umgås med vänner och familj under PMDS-perioden.

Varför får man PMS eller PMDS?

Varför kvinnor drabbas av PMS eller PMDS vet forskarna inte helt säkert ännu. Man tror att det har att göra med att hormonet progesteron bryts ned efter ägglossningen – alltså ungefär samtidigt som PMS:en brukar komma.

LÄS ÄVEN: Vad är skillnaden på PMS och PMDS?

Att prata om psykisk ohälsa och hälsa är lättare sagt än gjort. Men det finns smarta sätt att få igång samtalet utan att vara okänslig. Se i videon!

Powered by Labrador CMS