Potträning - råd från Malin Bergström

Potträning - råd från Malin Bergström

Det är barnsligt att kissa och bajsa på sig, att snabbt bli torr är duktigt.

Vi fokuserar mycket på självständighet i svensk barnuppfostran. Men den naturliga driften att bli torr behöver inte skyndas på med potträning. Att kontrollera tarm och blåsa så att man kan hålla sig ren är en instinkt hos människan. Den förmågan kommer automatiskt när barnet är biologiskt moget för det och behöver inte tränas fram. Det räcker att visa barnet toaletten och berätta vad man använder den till. Tids nog kommer barnet att använda den.

Tygblöjans förespråkare hävdar att förutom att tygblöjan är bättre ur miljösynpunkt, gör de täta engångsblöjorna med sin fantastiska uppsugningsförmåga att barnet aldrig känner obehaget att gå omkring med blöta blöjor. Därmed motiveras inte barnet att hålla sig och gå på toaletten istället.
 Det stämmer säkert. Men varför är det bra att det går snabbt? Jag tycker inte man ska stressa utan låta barn mogna i sin egen takt, säger psykolog Malin Bergström.

Olika barn mognar olika snabbt och var tionde sjuåring kissar fortfarande i sängen. Om man blir orolig över att barnet är sent ska man först och främst kontrollera att barnet inte har något fysiskt fel, som urinvägsinfektion eller tarmproblem. När man har uteslutit det kan man titta bakåt på hur det var när föräldrarna var barn.
- Om någon av föräldrarna också kissade på sig länge är det bra att tala om det för barnet. Det är oerhört avlastande att få höra att man inte är ensam, och viktigt för självkänslan.

Det kan vara svårt för föräldern att inte bli arg när barnet inte kan kontrollera tarm och blåsa. Många tycker ju att det är äckligt med kiss och bajs. Men de flesta pottproblem löser sig av sig själv om man bara har tålamod. En annan mamma berättar om sin son som inte ville bajsa när han var mellan två och tre år.
- Om han inte fick ha blöja på sig och springa in på sitt rum och stå vid sänggaveln kom det inget bajs. Det var väldigt jobbigt och jag blev både ledsen och arg på honom.

Pojken vägrade ibland att bajsa flera dagar i rad. När mamman satte på honom blöjan kom bajset direkt. Efter ett tag lät hon honom sitta på pottan med en tidning i lugn och ro. Han slappnade av och vips hade han bajsat utan att ens själv märka det.

Blir kissandet och bajsandet laddat kan barnet använda det som vapen.
- Hon är själv mycket medveten om att detta är något viktigt för mamma och pappa, vilket hon i vissa situationer naturligtvis utnyttjar, säger en mamma om sin fyraåring som kissar på sig igen efter ett torrt halvår.

Det är inte ovanligt att barnet blir torrt en period för att sedan vilja ha blöjan igen, och det är inte av pur jäkelskap. Barnet kan kanske egentligen både kissa och bajsa på toan, men tycker att det blir lite mycket att klara av båda sakerna på en gång, och avvaktar ett tag till med kisset. Eller så börjar han på dagis och tycker inte han hinner med allt på en gång. Det kan också hända när barnet får ett litet syskon och vill bli lite mer omhändertaget. Malin Bergström tycker inte att man ska vara så orolig över det.
- Vill barnet ha blöja så behöver barnet antagligen blöja.

Malin är mer bekymrad över tecken på att nedskärningarna inom skola och barnomsorg ger barn problem med att kissa och bajsa.
- En mamma berättade att hennes tioåring håller sig hela dagarna och bara kissar på morgonen och kvällen för att det är så äckligt på toaletterna i skolan. Det mår man absolut inte bra av.

Personalen i förskolan har kanske inte tid att påminna barnen om att gå på toaletten eller så finns det ingen dörr att stänga.
- Ett samtal jag hade med en mamma och en pappa med ett barn som bajsade på sig, ledde till att de köpte en hasp och satte upp på toalettdörren på dagis. Då kunde deras barn få sitta i fred.