Psykos- eller fantasiupplevelser hos barn? Så här vet du

Psykos- eller fantasiupplevelser hos barn? Så här vet du

Barn kan ha både en vild och livlig fantasi och ibland kan de få för sig det ena efter det andra. Men fantasin kan emellanåt gå över till något annat och kännas mer verklig. Ditt barn kan då ha en psykosupplevelse!

Många barn kan vara rädda för något som är helt ofarligt. Som att drömma mardrömmar eller få för sig att det finns ett stort och otäckt monster under sängen. Men vissa barn kan uppleva sina inbilningar som mer verkliga. Då kan de beskrivas som en psykosupplevelse. 

Detta visar en ny studie gjord av Köpenhamns Universitet där man har intervjuat över 1600 barn i åldern 11-12 år. I denna studie fann man att 10 procent av barnen har olika typer av psykosupplevelser.

– Det är helt normalt att uppleva olika typer av fantasier. Men om ett barn upprepade gånger hör eller ser saker som inte finns där, eller känner sig förföljda, kan det karakteriseras som psykosupplevelser. Det berättar läkare och doktoranden Martin Rimvall från Köpenhamns universitet till den danska vetenskapliga tidningen Videnskab.

 

Så vet du om ditt barn har en psykosupplevelse

Hur vet man då om ens barn bara har en livlig fantasi eller faktiskt upplever en psykos? Enligt Martin Rimvall från Köpenhamns universitet, kan man fråga sitt barn om vilken typ av upplevelse de har. En psykosupplevelse karaktäriseras exempelvis som ett scenario där man sitter ensam i ett rum och sedan hör en manlig röst som säger något till en. 

Om ditt barn berättar att hen har upplevt något konstigt, exempelvis att de flertal gånger hört eller sett saker under en längre tid, betraktar man också detta som psykosupplevelser. Om barnet å andra sidan upplever att det känns läskigt att sova i ett mörkt rum utan lampa eller tycker att det är obehagligt att gå på en mörk stig, kallas det för en fantasiupplevelse. 

 

Tecken på fantasiupplevelser

1. Ditt barn hör sin förälder ropa på hen men i själva verket har detta aldrig hänt. 

2. Ditt barn går ensam på gatan när det är mörkt ute och det rasslar till i en buske. Barnet blir lite rädd och skyndar sig hem. 

3. Ditt barn ser en skugga som helt plötsligt rör sig varpå hen vänder sig om och skuggan är borta. 

4. Strax innan ditt barn ska somna känner barnet att någon sitter vid sängkanten. 
 

Tecken på psykosupplevelser

1. Barnet är ensam och hör en röst som pratar med hen väldigt länge. 

2. Ditt barn kommer hem och känner att det eventuellt skulle kunna finnas kameror runt omkring sig som filmar. 

3. Barnet ser med jämna mellanrum en hattklädd man som egentligen inte existerar. 

4. Ditt barn sitter i skolan och känner att någon står bredvid hen under en längre tid. 

 

Foto: Morrowing/Shutterstock.com

LÄS MER: 10 saker du kan säga för att uppmuntra ditt barn i jobbiga situationer