PYSSELTIPS: Play-doh

PYSSELTIPS: Play-doh

På bara några få minuter kan du knåda ihop det bästa receptet på trolldeg som inte torkar. Och dessutom varar degen i hela sex månader!

 

Den här play-doh-degen är mycket mjukare och lenare än traditionell trolldeg och dessutom torkar den inte även om den har lekts med under hela dagen. Inte nog med det håller den här egengjorda degen längre än den som finns i leksaksbutiken.

 

Ingredienser:

*6 dl mjöl

*2 matskedar valfri vegetabilisk olja (raps-, oliv-, eller matolja, ta det ni har hemma!)

*1,5 dl salt

*2 matskedar vinsten*

*2-4 dl hett vatten

*Karamellfärg (valfritt)

*Några droppar glycerol (valfritt – gör degen glansigare)

 

Blanda ihop mjöl, salt, vinsten och olja i en stor bunke. Koka upp vatten och tillsätt önskad karamellfärg i vattnet. Rör ner vattnet i bunken med mjöl, salt, vinsten och olja. Rör om kontinuerligt tills att massan blir kletig. Tillsätt glycerol. Låt svalna.

När smeten har svalnat – knåda den kraftigt i ett par minuter tills att den inte längre är klibbig. Det här är det viktigaste steget så se till att knåda tills att konsistensen blir perfekt. Skulle den fortsätta vara lite klibbig går det bra att tillsätta aningen mer mjöl tills att degen blir helt rätt. Sedan är det klart!

 

Bevara play-dohn i en matlåda eller annan plastbehållare med lock. Degen kommer gå att leka med i upp till sex månader!

 

*Vinsten – Cream of tartar på engelska – går att finna i välsorterade matbutiker eller i konst- och färghandel som Kreatima eller Kakburken.se

 

Relaterade artiklar:

– Play-doh och trolldeg – recept och tips

– PYSSELTIPS: Pärlplattor

– PYSSELTIPS: Piñata