Annons:
Rensa kattlådan när du är gravid – tänk på det här!

Rensa kattlådan när du är gravid – tänk på det här!

När du är gravid bör du undvika att rensa kattlådan så gott det går eftersom du kan få Toxoplasmos via parasiten Toxoplasma som finns i kattavföring. Denna bakterie kan skada ditt ofödda barn redan i magen som smittas via moderkakan.
 
Man avråder gravida från att handskas med kattlådor, om du ändå måste rensa den bör du tänka på att:
  • Skydda dig mot Toxoplasmos genom att använda handskar.
  • Tvätta händerna noggrant efter att du rensat kattlådan.
  • Avsluta med handsprit.
  • Se till att soppåsen försluts ordentligt och sedan slängs direkt. (Ta inte ut rensad kattavföring/sand till kökssoporna.)
Toxoplasmos - så vanligt är det
Toxoplasmos är inte en anmälningspliktig sjukdom i Sverige och därför saknas det uppgifter om hur många som blir sjuka per år. Man uppskattar att ca 50-100 kvinnor smittas per år. 
 
En kvinna som haft en toxoplasmainfektion innan graviditeten är skyddad och kan inte bli smittad igen. Studier visar att 14% i Stockholm och 25% i Skåne av gravida på dessa orter har haft toxoplasmos före graviditeten. 
 
Om man blir sjuk
Om man blir smittad när man är gravid är det störst risk för allvarliga fosterskador om man blivit smittad i tidig graviditet. I värsta fall kan smittan orsaka missfall, hjärnskador, hörselskador eller ögonskador hos fostret. Ögonskadorna uppträder först när barnet är flera år gammalt. Ofta föds smittade barn symtomfria men kan utveckla komplikationer senare i livet om de inte behandlas. 
 
Symtomen upplevs som milda influensasymtom eller så får den gravida kvinnan inga symtom alls. Det föreligger en lägre risk att bli smittad av en innekatt. 
 
Källa: Privata barnmorskor, tidigare experter på Allt för föräldrar
 
Diskutera i vårt forum
I forumämnet Gravid träffar du andra som precis som väntar barn. Här diskuteras allt från plusset på graviditetsstickan till slemproppen. 
Annons