Resa med spädbarn

Resa med spädbarn

Bebisåren är faktiskt bland den bästa tiden att resa med barn på grund av att de är så enkla att ha med när de är så små. De kan ännu inte gå så det finns ingen risk att de springer ifrån dig på en rörig flygplats. Och de kan dessutom inte prata så du slipper få frågan ”är vi framme snart?” var tionde sekund.

Men det är inte alltid en dans på rosor att resa med ett spädbarn. Konstant skrikande på flygplanet. Behovet av att byta blöjan på konstiga platser. Och en allmän missnöjdhet från bebisens sida att hens rutiner störs av resandet. Därför vill Allt för föräldrar tipsa om sådant som gör resandet lite lättare.

Före resan:

 • Bebisar är mer känsliga för bakterier än vuxna så det är alltid bra att stanna förbi barnläkaren och kolla att alltid är i sin ordning. Gäller det längre resor behövs kanske även vaccinationer så gör detta i god tid innan det är dags för avresa.
   
 • Uttrycket ”less is more” gäller inte när det kommer till att packa blöjväskan inför en resa. Hellre ha för mycket än för lite och räkna med eventuella förseningar. Tips! Packa dubbelt så mycket av både flaskor, blöjor, våtservetter, mat och välling. Klädombyte till bebisen är givet men tänk på att ha en extratröja och ett par byxor till dig själv också.
   
 • Ska ni checka in fler bagage – sprid då ut bebisen saker. För försvinner en väska, så försvinner inte bebisen allas nödvändigheter.
   
 • Ta med eltejp! Låter konstigt men funkar utmärkt för att babysäkra hotellrummet. Täck för eluttag, tejpa för bordskanter eller lösa kablar.
   
 • Klä din bebis i hängselbyxor när ni reser. Då kan du enkelt sätta fast en leksak med band på hängslena som blir den perfekta underhållningen vid de långa incheckningsköerna. Och man slipper leksaken tappas på det smutsiga flygplatsgolvet.
   

På flyget:

 • Start och landning är ett perfekt tillfälle att ge bebisen en flaska eller varför inte nappen om hen är mätt. Det förändrade lufttrycket kan leda till obehaglig lock för öronen. Det regelbundna sväljandet hjälper till att hålla locket och obehagskänslorna borta.
   
 • Ta med vagnen ända fram till gaten. De allra flesta flygbolagen tillåter att barnvagnar checkas in vid gaten vilket underlättar en hel del då både bebisen kan ligga bekvämt och man kan ha alla väskor hängandes på vagnen istället för axlarna.
   
 • Om bebisen är lugn och du inte måste rusa till ett annat flyg så vänta tills de samtliga passagerare har lämnat flyget så kan du i lugn och ro packa ihop napp, leksaker och filt. Utan stressen minskar du också risken för att glömma något viktigt på planet.  
   
 • Väl framme och det är dags för semester, tänk på att inte ha alltför många aktiviteter på schemat utan försök att vila du också. Perfekt tillfälle är ju när bebisen sover. 
   

LÄS ÄVEN:

Resa med barn - föräldrar tipsar

Flyga med barn - 10 vanliga frågor och svar kring säkerhet på planet

Hur kan jag trösta mitt gråtande spädbarn?

Andningshjälp - spädbarn

Råd för bebis i sol och värme 

Barnfria zoner på flyg