Familj

Roliga lekar till midsommar för barn och vuxna

Roliga lekar till midsommar för barn och vuxna

Sill, färskpotatis och jordgubbar i alla ära. Men vad vore midsommar utan lekar? Fyra klassiker i både barnvänlig och vuxentappning bjuder vi på. Och tips på snyggaste vinstmedaljerna förstås!

5 roliga lekar till midsommar för barn och vuxna

1. Potatislopp – Spring med potatis på sked

Märk ut en bana ca 25 meter lång, att runda en midsommarstång är självklart det roligaste. Varje deltagare behöver en matsked och en potatis. Yngre barn kan med fördel använda dessertsked och liten färskpotatis.

Är ni fler än fem som tävlar kan man med fördel dela in sig i åldersspann och köra flera heat. Då får man en vinnare i respektive ålderskategori.

Potatisloppet springs med skedskaftet i munnen och potatisen på skedbladet. Tappar man potatisen lägger man direkt upp den på skeden och springer vidare. Först i mål vinner!

2. Säckhoppning – Hoppa runt i säck

Märk ut en bana ca 25 meter lång, att runda en midsommarstång är självklart det roligaste. Varje deltagare behöver en säck av juteväv - papper eller plast håller tyvärr inte. Yngre ban kan med fördel använda örngott. Är ni fler än fem som tävlar kan man med fördel dela in sig i åldersspann och köra flera heat. Då får man en vinnare i respektive ålderskategori.

Sedan gäller det att hoppa banan runt med båda fötterna placerade i säcken eller örngottet. Ramlar man kliver man i säcken och fortsätter direkt. Först i mål vinner!

Läs mer: Midsommarlekar för hela familjen – 6 roliga tips

3. Herre på täppan – Eller sitt kvar på stocken

Istället för kulle eller badbrygga använder man till midsommar en stadig sittplanka. Och istället för att putta med händerna slår man ner varandra med varsin kudde. Två och två tar man plats på plankan med drygt en meter emellan. Sedan gäller det att med hjälp av sin kudde putta ner den andre från sittplankan.

Fixa sittplankan: Lägg upp en tjock planka eller smalare stock på sågbockar eller något annat stadigt. Det ska vara så högt att deltagarna inte når ner med benen till marken då de sitter gränsle över sittplankan, men inte högre. Tänk på att herre på täppan kan bli ganska vildsint.

Tänk på de yngre barnen: Se till att sittplankan är ordentligt säkrad och att sågbockarna står stadigt. Underlaget under ska vara mjukt som sand eller gräs. Fallhöjden ska inte vara högre än nödvändigt eftersom man kan falla hårt ändå. Yngre barn behöver en lägre sittplanka, och också en vuxen domare som kan avbryta om det behövs.

LÄS ÄVEN: Danslekar runt midsommarstången

4. Kast med bönpåse – träffa en hink med din påse

Märk en bana, cirka två meter lång. Ställ en korg eller hink vid mållinjen. Turas om att kasta i en bönpåse i korgen/hinken. Har ni ingen bönpåse så fyll en strumpa med exempelvis bönor och knyt till.

Är ni fler än fem som tävlar kan man med fördel dela in sig i åldersspann och köra flera heat. Då får man en vinnare i respektive ålderskategori. Ställa upp flera hinkar och kasta samtidigt så blir det roligare att titta på.

5. Midsommarmedaljer

Belöna vinnarna eller alla som deltar i tävlingarna med en midsommarmedaljong! Gul som solen och smyckad med årets ort och datum.

Gör så här:

Presentbandet blir hänge genom att du limmar fast det dubbelvikt mellan de två pappskivorna. När hängbandet är på plats limmar du guld- eller folie på medaljens två sidor. Sedan dekorer du medaljen med ort och datum samt eventuellt något mer fint.

För varje medalj behövs:

  • 2 runda pappskivor cirka 10 centimeter i diameter
  • Guld eller silverpapper (stanniol fungerar bra) utklippt i samma form som pappskivorna
  • Presentsnöre eller vackert band cirka 60 centimeter långt
  • Vattenfast tuschpenna (exempelvis hobbypenna eller ”oh-penna”)
  • Klister

Läs mer: Varför firar vi midsommar? Här får du svaret

Diskutera midsommartraditioner, lekar och dryck i Allt för föräldrars forum:

Hur firar ni midsommar i år?

Tips på dryck till midsommar!

Mat på midsommar...

Powered by Labrador CMS