Familj

Rötmånad

Rötmånaden är här – vad innebär det?

Osten svettas, smöret smälter och frukten mognar på direkten – rötmånaden är här! Vad innebär rötmånaden egentligen? Allt för föräldrar förklarar allt du måste veta om rötmånaden.

När infaller rötmånaden?

Rötmånaden infaller mellan 23 juli till 23 augusti. Nuförtiden är man inte lika fixerad vid exakta datum, då det mer handlar om temeperaturer och luftfuktighet. En varm junimånad kan göra lika stor skada på maten som under rötmånaden.

Ett vanligt tecken på att rötmånaden är här är bananflugorna som plötsligt tar över fruktskålen. Även om bananflugorna är irriterande så är de i alla fall ofarliga. Bananflugor sprider inte bakterier som gör maten dålig som vissa andra flugor gör.

Läs även: 5 smarta knep som utrotar blomflugor

Vad innebär rötmånaden?

Rötmånaden innebär att matvaror snabbt blir förstörda. Sommarvärmen och hög luftfuktighet gynnar bakterier som snabbt förstör maten och gör den oätlig. Bakterier älskar värme och fukt! Om du slarvar med hygien och hanteringen av matvaror under rötmånaden löper du extra stor risk att bli matförgiftad. Statistik visar att det är mycket vanligare att bli matförgiftad under sensommaren och under tidig höst jämfört med resten av året.

Vad ska man tänka på under rötmånaden?

  • Kylskåpet är din bästa vän förvara all mat i kylskåpet.
  • Sänk temperaturen i kylskåpet någon grad. Lagom temperatur är + 4 grader.
  • Låt inte maten stå framme.
  • Tvätta händerna noggrant – varje gång du ska ta i råvaror eller äta någonting.
  • Blanda inte tillagade råvaror med icke-tillagade, exempelvis vid grillen.
  • Ta med en kylbag och kylklampar när du ska handla och lägg kött och mejeriprodukter där i.
  • Använd olika skärbrädor till kött och grönsaker.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.
  • Låt inte något stå ute i rumstemperatur.

Visste du att rötmånaden också kallas för hunddagarna? Dela gärna med dig av dina bästa tips för att hantera rötmånaden på bästa sätt nedan.

Artikelbild: Unsplash/Stephanie McCabe

Läs mer:

Svampsäsong 2021: 3 recept med kantareller

Powered by Labrador CMS