Så får du ditt barn att städa rummet

Så får du ditt barn att städa rummet

Tjat och gnat utan resultat? Rutiner och påhittiga tips och trix är knepen som får barnen att städa sina rum.

Det behöver inte vara tråkigt att städa rummet, börjar du tidigt med städrutinerna i ditt barns liv finns det goda chanser för att ditt barn kommer att städa upp automatiskt efter sin lek. Vi har frågat experterna, på Allt för föräldrars Facebook sida, om bästa knepen för att få barn att städa sina rum.

Föräldrarnas bästa tips – så får du ditt barn att städa rummet!

  • Musik – Sätt på musik som piggar upp stämningen.
  • Rutiner – Med rutiner redan från allra första början lär sig ditt barn att städa upp efter att han/hon lekt.
  • Missat rutiner? Gör en rolig städkarta som visar var ditt barn ska börja städa någonstans så får städrutinerna en rolig början.
  • Samla ihop – Samla ihop alla leksaker, kläder och böcker i en korg och låt sedan ditt barn sortera var sak på sin plats.
  • Syskontävling – Ställ fram förvaringen, den som snabbast städar upp sin del vinner. Priset kan vara att få välja film, mellanmål, en stjärna på städkalendern eller varför inte en ny lek?
  • Äggklockan – För veckostädningen kan äggklockan eller timern vara rolig att sätta på.
  • För de minsta – Barn tycker om att göra som mamma/pappa gör, ge ditt barn en våtservett så kan han eller hon också vara med och städa.
  • Bestäm en städdag – När barnen börjat skolan kan ni börja med att ha en städdag i veckan, välj en vardagkväll så kan ni göra roligare saker tillsammans på helgen.
  • Belöningskalendern – Köp fina stjärnklistermärken att sätta på kalendern, har ditt barn städat rummet sätter du upp en stjärna den dagen. Du väljer själv en belöning, kanske räcker det att ha fem stjärnor på fredagen som ger en guldtia på lördagen.

Städa rummet - ge beröm och uppmuntran

För de allra minsta städbarnen kan ett bra sätt att börja städningen vara att be barnet hämta exempelvis leksaksbilen och fråga barnet var den ska vara. Kanske vet barnet det och då får det beröm. Om barnet inte vet visar föräldern leksakens plats och barnet får lägga den där.

Diskutera!

I vårt forum träffar du andra föräldrar som precis som du har tankar och funderingar om barn och föräldraskap! Inte medlem ännu? Bli det här!

 

LÄS ÄVEN:

6 dikter till alla fina mammor

Lekar för barn utomhus - 4 tips

Bli en bättre förälder - genom 19 småsaker

 

Artikelbild: Tomsickova Tatyana / Shutterstock