Annons:
Så blir du gladare i vardagen

Så blir du gladare i vardagen

För några år sedan instiftades Glädjens dag av FN, vilken infaller den 20e mars. I resolutionen står det att ”glädje är ett grundläggande mänskligt mål”, och FN’s medlemsländer uppmanas att fira denna dag med att exempelvis understryka vikten av glädje.

Sverige är nog ett land som inte alltid förknippas med glada medborgare, både med anledning av att vi lever med mycket mörker och kyla, men också att vi inte är så bra på att vara tacksamma över hur bra vi ändå har det i vårt avlånga land jämfört med många andra.

Att vara glad varje dag är ingen självklarhet (man måste få vara ledsen ibland också!), men det finns ändå små knep man kan ta till för att generellt känna sig lite gladare varje dag.

Här är 5 saker du kan tänka på för att göra din vardag lite gladare:

 

Var generös.

Detta behöver inte betyda att du ska köpa presenter eller bjuda folk på lunch varje dag, det kan vara en sån enkel sak som att släppa fram en främling i kön eller skicka iväg ett fint sms till någon du håller kär.

Ge en komplimang.

Även det här kan innebära små saker, som att berömma en kollegas tröja eller att denne gör ett bra jobb.

Vårda dina relationer.

Studier visar att människor som har flera nära sociala relationer i livet, generellt är mer framgångsrika och lever längre. Människor trivs bättre i ”flock”, även om vi alla givetvis är olika. Och visst skulle du hellre umgås med någon som är glad och trevlig, och inte en sur pessimist? Det säger sig själv helt enkelt.

Fokusera på upplevelser istället för saker.

Visst kan man bli glad för materiella ting, men glada och härliga minnen uppkommer ur upplevelser och inte saker. Och i längden är det minnena vi bär med oss och inte de materiella sakerna.

Skriv ner 3 saker du är tacksam för.

Detta är en övning som kan vara svår i början och som kräver träning. Efter ett tag kommer det dock inte alls vara svårt utan snarare naturligt. Genom att göra detta ökar du medvetenheten och tacksamheten för vad du har i ditt liv, och gör förmodligen att du i längden uppskattar det mer. 

 

LÄS ÄVEN: Kan du skilja på fara och rädsla?

Annons