Så fixar ni nattsömnen för både förälder och barn

Så fixar ni nattsömnen för både förälder och barn

Det ständiga samtalsämnet småbarnsföräldrar emellan. Det kanske jobbigaste med att ha barn, men även det mest självklara. Vi pratar såklart om sömnbristen!

Ett litet barns sömnbehov är av yttersta vikt, liksom din egen. Barns utveckling sker delvis i sömnen, och för att du ska orka vara ditt bästa föräldra-jag är det synonymt med att även du får din skörd av den viktiga sömnen. Är du hemma själv med din barn på dagarna är samspelet er emellan betydelsefullt, och är sömnen dålig påverkas ni båda negativt.

I takt med att barnen blir äldre, sover de längre på nätterna. Anledningen till avbruten sömn hos små barn är oftast matning under natten, vilken kan kännas kämpig när du själv väl har somnat gott. Då väldigt små barn har oregelbunden dygnsrytm, kan detta göra att du känner dig mer groggy än vanligt.

Om ditt barn har svårt att sova om natten, finns det ofta en anledning. Försök att ta reda på vad det kan vara som orsakar sömnsvårigheterna.

Här kommer några tips på vad du kan göra för att underlätta barnets insomning:

  • Försök att se till att barnet är mätt när det somnar.
  • Låt barnen sova med något som känns tryggt, exempelvis en snuttefilt eller gosedjur. Det får även gärna vara något som luktar som föräldrarna.
  • Om möjligt, tajma in när barnet varken är för övertrött eller för piggt.
  • Läs en saga eller sjung en sång innan läggdags och gör det till en rutin.
  • Har ditt barn en infektion och är till exempel täppt i näsan är det svårare att somna. Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml för barn mellan 1-12 år lindrar nästäppa i upp till 10 timmar och ges med fördel vid läggdags. För spädbarn barn under 1 år kan du använda saltlösning. 

 

Tips för en trött förälder:

  • Om du har möjlighet, ta en tupplur samtidigt som när barnet sover dagtid.
  • Var ute på dagarna och försök att suga in så mycket dagsljus och sol som möjligt. Det gör att du känner dig piggare!
  • Se inte den avbrutna sömnen som enbart något negativt. Du får en egen stund med ditt barn som du inte får när de är stora.

 

... för erkänn att du även kan komma på dig själv med att sakna att ha ditt gosiga barn i sängen och de mysiga matstunderna (ja, även de kl. 04.38) sen när ditt barn är äldre?

 

Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml nässpray är ett receptfritt läkemedel för nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation som innehåller xylometazolin. Bör ej användas längre än 10 dagar i följd. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com. Varumärken ägs av eller licensieras till GSK. ©2017 GSK eller dess licensgivare. CHSE/CHOTRI/0020/17, AUG 2017

I samarbete med GSK