Så förväller du kantareller

Så förväller du kantareller

Snart är svampsäsongen i full gång och då gäller det att ta vara på skogens guld. Allt för föräldrar förklarar på ett enkelt sätt hur du förväller kantareller.


En regning sommar är aldrig roligt – men om man ska försöka se positivt på de regniga dagarna är det att man kan njuta av att gå i skogen och plocka svamp. Glöm uttrycket "efter regn kommer solsken", numera är det "efter regn kommer skogens guld" som gäller.

 

Plocka svamp - en mysig aktivitet

Att gå ut i skogen och plocka svamp är en mysig aktivitet man kan göra tillsammans hela familjen. Även om man inte alltid har tur och hittar några större mängder svamp är det ändå en roligt att komma ut i skogen. Om man skulle hitta tillräckligt mycket svamp som man inte hinner äta upp direkt är det viktigt att man förväller och förvarar svampen på rätt sätt. Allt för föräldrar förklarar steg-för-steg hur du förväller dina kantareller.


Varför ska man förvälla kantareller?

Förvälla kantareller gör man för att kunna spara svampen till ett senare tillfälle. Om du vill frysa in dina kantareller måste du förvälla dem. Det är också bra att förvälla kantarellerna och frysa in decilitervis. På så sätt får du en bra överblick på hur mycket svamp du har.


Så förväller du kantareller

Det är inte svårt att förvälla kantareller. Följ dessa 6 enkla steg

1. Rensa svampen, borsta bort jord och skär bort fula partier.

2. Dela svampen i mindre delar och lägg i en stekpanna.

3. Hetta upp stekpannan långsamt.

4. Kantarellerna ska koka i sin egen vätska. Låt vätskan som blir av kantarellerna koka in (cirka 15-20 minuter).

5. Låt kantarellerna svalna och lägg i lämpliga påsar/burkar.

6. Frys in svampen – gärna med svampspadet då det blir längre hållbarhet. Glöm inte att skriva datum!

 

Kan man frysa kantareller?

Ja du kan frysa kantareller, men du måste förvälla dem först. Att plocka kantareller och fylla frysen är ett härligt lifehack. Hur lyxigt är det inte att kunna tillaga en smarrig kantarelltoast en ruskig kväll i januari?

 

Artikelbild: Pexels/ Fabian Wiktor

Läs mer:

Svampsäsong 2021: 3 recept med kantareller

Kan man äta kräftor när man är gravid?