Så fungerar ett KUB-test

Så fungerar ett KUB-test

Ett KUB-test är ett kombinerat ultraljud och blodprov som görs under graviditeten för att se om fostret har någon kromosomavvikelse. Testet är helt frivilligt att göra, men det blir allt vanligare att blivande föräldrar väljer att göra KUB-testet. 

Vad visar ett KUB-test? 

KUB-testet visar hur stor sannolikheten är att fostret i magen har någon kromosonavvikelse, som till exempel Down syndrom. 
 

Hur går det till att göra KUB-testet?

Testet genomförs genom ett blodprov och en ultraljudsundersökning som sker med några veckors mellanrum. 
 

LÄS ÄVEN: Med NUB-teorin ska du kunna se om du väntar en flicka eller pojke redan i vecka 12 
 

Hur säkert är ett KUB-test?

Ett KUB-test kan inte ge 100 procentiga svar, utan är bara uppskattningar. Ibland kan testet behöva andra kompletterande prover också. 
 

Förberedelser inför ett KUB-test? 

Innan själva undersökningarna görs behöver du inte förbereda någonting. Däremot bör du och din partner fundera över hur ni kommer att ställa er om testets resultat inte är som ni hoppas. Läs på ordentligt innan och om du har några frågor och funderingar - prata med någon som är påläst som till exempel till barnmorska. '
 

LÄS ÄVEN: NIPT- ett jättekliv inom fosterdiagnostik

(Källa: 1177 Vårdguiden) 

Under en modevisning i Miami gick modellen Mara Martin på catwalken tillsammans med sin 5-åriga bebis. Nu hyllas både modevisningen och modellen för att bryta normer och för att normalisera amning. Se bilderna i videon.