Så håller du barnens förkylningar i schack

Så håller du barnens förkylningar i schack

Vi har en härlig vårtermin framför oss med rutiner som skola, förskola och fritidsaktiviteter, men med det smyger sig förkylningssymptomen på oss som ett brev på posten. 

Vad ska man då tänka på för att undvika förkylningen? Att det går virus på skolan och förskolan är förstås omöjligt att förhindra. Därför är det extra viktigt att hålla en god hygien, och då speciellt handhygienen. På förskolan hjälper lärarna ofta till med sådant, men de lite äldre barnen i skolan kanske inte själva tänker på att tvätta händerna efter rasten. Påminn gärna barnen om detta!

Under vintern och våren blir barnen ofta blöta vid utelek, är närmast en regel snarare än ett undantag. Barnen ska byta om till torra kläder direkt när de blivit blöta, och inte heller gå runt med blöta strumpor och skor. Ta hellre med för många ombyten än för få till förskola och skolan! Ett par bra stövlar är dessutom höstens bästa vän. Blöta kläder i sig gör dock inte att barnen automatiskt blir förkylda. 

Men i ärlighetens namn, är faktiskt risken hög att barnen blir förkylda ändå, hur mycket man än försöker förebygga. Det brukar däremot inte stoppa dem från att vilja leka loss i vattenpölarna eller hoppa i snöhögar. En bra nässpray hjälper snoriga barn att andas normalt, trots förkylning.

Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml kan användas redan från att barnen är 1 år till 12 års ålder, och verkar i upp till 10 timmar. Låt inte en höstförkylning stoppa barnen från att andas frisk luft, testa Otrivin nässpray om barnen är täppta och de kan försätta att leka ute i höst.  


Otrivin utan konserveringsmedel 0,5 mg/ml nässpray är ett receptfritt läkemedel för nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation som innehåller xylometazolin. Bör ej användas längre än 10 dagar i följd. Läs bipacksedeln noggrant. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, se.gsk.com. Varumärken ägs av eller licensieras till GSK. ©2017 GSK eller dess licensgivare. CHSE/CHOTRI/0020/17, AUG 2017.


I samarbete med GSK